Tom Van Grieken: “Normaalste zaak van de wereld dat koning winnaar verkiezingen uitnodigt”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft deze voormiddag een gesprek gehad met de koning in het kader van de federale formatie. Iets voor 11 uur wandelde Van Grieken onder massale persbelangstelling het paleis binnen, een halfuur later verscheen hij alweer buiten. “Het is de normaalste zaak ter wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen bij de koning wordt uitgenodigd”, zei Van Grieken bij aankomst aan het paleis.

De voorzitter van Vlaams Belang zei vanmorgen in ‘De Ochtend’ op Radio 1 nog dat er nog altijd geen uitnodiging in zijn bus was gevallen, maar dat hij daar wel voor open zou staan. Even later kwam die uitnodiging er dan toch.

“Aangenaam en rustig gesprek”

Iets voor 11 uur arriveerde Van Grieken onder massale persbelangstelling aan het paleis. Kort voor 11.30 uur wandelde hij alweer naar buiten, zonder commentaar te geven. Hij respecteerde zo het zogenaamde ‘colloque singulier’, de grondwettelijke gewoonte dat politici niet publiek maken waarover ze met het staatshoofd hebben gesproken tijdens een audiëntie.

Het enige wat Van Grieken wel kwijt wilde, was dat hij “een aangenaam en rustig gesprek” had met koning Filip. “Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken.”

Primeur

Het was de eerste keer dat een Vlaams Belang-voorzitter bij de koning langsging in het kader van de federale formatie. Maar Van Grieken wil daar “niets speciaals” van maken, verklaarde hij bij aankomst. “Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen door het staatshoofd wordt uitgenodigd. Als de koning respect toont voor ons programma en onze kiezers door ons uit te nodigen, dan toon ik het respect om te komen luisteren. Ik ga gewoon luisteren, en we zullen zien.”

Vanochtend zei Van Grieken al dat het “de normaalste zaak van de democratie zou zijn als alle partijen gehoord worden”. “Wij hebben meer stemmen gehaald dan de PS, het zou dus maar de normaalste zaak zijn dat de koning ons zou uitnodigen. Of zijn er misschien A- en B-onderdanen in dit land?” Na Van Grieken wordt PVDA-voorzitter Peter Mertens nog op het paleis verwacht, omstreeks 11.45 uur. Daarna zijn alle partijvoorzitters langs geweest, en is het wachten op de volgende zet van de koning.

Wij hebben meer stemmen gehaald dan de PS, het zou dus maar de normaalste zaak zijn dat de koning ons zou uitnodigen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Bart De Wever

Ook bij Bart De Wever heeft Van Grieken vandaag een gesprek. De Wever liet meteen na de verkiezingen al weten dat de Vlaams Belang-voorzitter daartoe uitgenodigd zou worden. Van Grieken gaat er naar eigen zeggen “met open vizier” naartoe. “Ik ga het gesprek aan met een open blik”, luidde het. “Het is ook nieuw voor mij. Het is de eerste keer dat we uitgenodigd worden. We zullen zien wat het geeft.”

Inhoudelijk wilde hij nog niet veel kwijt, maar wel dat er “een duidelijk onderscheid” moet zijn “tussen wat nationaal is en wat Vlaams is”. Ook over met welke derde partner een Vlaamse regering gevormd zou moeten worden indien N-VA met Vlaams Belang in zee zou willen gaan – er is een derde partner nodig om aan een meerderheid te komen en zowel Open Vld als CD&V heeft al gezegd dat ze niet met het Belang samen wil werken – wilde Van Grieken nog niets zeggen. “Ik ga eerst luisteren en kijken wat er mogelijk is”, aldus de voorzitter.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christel Smet

  @Leatitia David, VB mag zich terecht de winnaar noemen van deze verkiezingen en dat is nog niet gelogen erbij. Alle andere partijen zijn flauw gevallen behalve Groen wat gelijk is gebleven maar die ze zeggen ook dat ze hebben gewonnen. Ja Ecolo is de grote winnaar in Wallonië maar de PS blijft de grootste partij, hier NVA maar BDW heeft niet gezegd dat hij de verkiezingen heeft gewonnen.

 • Karel Van Geel

  Het is de plicht van de koning om naar AL zijn Belgische onderdanen te luisteren en het Waalse serpent Onkelinkx moet niet te hoog van de toren blazen want indien het op het aantal stemmen aankwam zou PS na VB uigenodigt worden.

 • Ludwig Caenen

  Beste Tom, heb je de koning ook gevraagd ,waarom de Vlaming minder waard is in zetels? normaal is 1 stem ,1 stem, een vlaamse stem is maar 60% waard,dus moeten wij maar 60% van onze belastingen betallen

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Ik vind dit heel normaal. De koning moet luisteren naar zijn volk, met of tegen zijn goesting.

 • Jo Bosman

  Gans normaal. Het zou er nog aan gemankeerd hebben moest de Koning hen niet uitgenodigd hebben. Dat zou immers betekenen dat de Koning niet neutraal zou zijn.