Tom Van Grieken: “In 2024 zijn wij aan zet”

Tom Van Grieken is gisteren herverkozen als voorzitter van Vlaams Belang.
BELGA Tom Van Grieken is gisteren herverkozen als voorzitter van Vlaams Belang.
Tom Van Grieken is gisteren herkozen als voorzitter van Vlaams Belang met 97% van de stemmen. Zijn ambitieuze plannen met de partij zijn onmiddellijk duidelijk: bij de verkiezingen van 2024 hoopt hij de grootste partij te worden. Hij wil zo zelf formateur worden en de onderhandelingen kunnen leiden. Dat zei Van Grieken vandaag in VTM Nieuws.

Tom Van Grieken blikt tevreden terug op de vorige verkiezingen waar hij met zijn partij als grote winnaar uit de bus kwam. Hij vindt het daardoor des te jammer dat zijn partij door het cordon sanitaire toch aan de kant wordt geschoven door de “loserliga”.

Voor de volgende verkiezingen hoopt de 33-jarige voorzitter daarom de grootste partij te worden zodat zij de onderhandelingen kunnen leiden. De andere partijen zullen volgens hem niet anders kunnen dan het cordon dan te verbreken. Hij wil zo de “baas worden in eigen land” en ervoor zorgen dat er opnieuw geluisterd wordt naar de stem van de man en de vrouw.

Van Grieken is positief over De Donder als mogelijke coalitiepartner.
Dieter Bacquaert Van Grieken is positief over De Donder als mogelijke coalitiepartner.

Over mogelijke coalities wil Van Grieken zich nog niet uitspreken en hij houdt nog iedereen te vriend. Hij sluit, zo zegt hij, geen enkele partij uit zoals N-VA wel met Vlaams Belang doet. Hij ziet mogelijkheid in een coalitie met N-VA en is ook positief over Walter De Donder als mogelijke coalitiepartner bij CD&V.

Harde taal

Intussen blijft Van Grieken wel harde taal spreken over de andere partijen die hij in zijn ledenblad “zakkenrollers” noemde. Volgens hem is het belangrijk de dingen bij naam te noemen en zegt hij gewoon wat de burgers denken. Hij voegt er later aan toe dat het vooral de andere partijen zijn die haat en verdeeldheid zaaien door de Vlaams Belangers af te schilderen als pyromanen en nazi's. 

Photo News

Tot slot keurt hij ook het voorval in Bilzen af en distantieert hij zijn partij van de laffe daad. Het is volgens hem niet de harde taal van zijn rechtse partij die hiertoe heeft geleid, maar wel het linkse beleid van open grenzen dat zorgt voor vluchtelingen waar niemand ze wil.

De brandstichter geeft volgens hem nu munitie aan de politieke tegenstanders die daarmee de vreedzame strijd van Vlaams Belang in een hoekje duwen. Hij hoopt dat de dader gestraft wordt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bosman

  Hij zegt nergens dat hij meer dan 50% wil halen in 2024 he, uiteraard lukt dat niet. Hij zegt alleen dat hij de grootste partij wil worden (daar moeten ze enkel nog groter dan de NVA voor zijn), waarna hij de onderhandelingen kan leiden als formateur.

 • Gerry Cle

  Het zou me verbazen als er in 2024 meer dan de helft van de Vlamingen racist zal zijn of zijn verstand verloren heeft. In de leugen dat alle andere partijen voor een open grenzen beleid zijn trapt geen (verstandig) mens meer in. Wij kunnen ook partijprogramma's lezen hoor. PS: Dat de regering Michel een links beleid zou gevoerd hebben terwijl er enkel rechtse partijen inzaten is helemaal hilarisch.

 • Marc Statham

  Als ze de verkiezingen winnen en ze worden terug opzij geschoven, dan hoop ik dat de bevolking op straat komt.

 • Wilfried Vanden Berg

  100% gelijk . De stem van het volk moet en zal gehoord worden . De dictatuur politiek van OVLD, CD&V en SPA moet en zal stoppen.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Van Grieken: Dromen zijn bedrog. Ik vind de partij niet verwerpelijk maar goed voor de Vlaming. Maar.... Jullie zullen nooit 50%+1 halen. En geloof je echt dat NVA met jullie in zee zouden of zullen gaan? Daar geloof ik niets van.

Video