Tom Van Grieken hoopt dat N-VA niet “de bocht van Demir” heeft ingezet

Vlaamse formatie

Zuhal Demir (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang), archiefbeeld.
VTM Nieuws Zuhal Demir (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang), archiefbeeld.
Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, zou het heel erg vinden mocht N-VA de 'bocht van Demir' hebben ingezet. Dat zei hij vandaag in Terzake op Canvas. 

Het Limburgse Kamerlid Zuhal Demir zei gisteren onder meer dat Vlaams Belang te weinig tijd heeft gestoken in het overtuigen van andere mogelijke coalitiepartners, naast N-VA. 

"Vlaams Belang is vooral bezig geweest met de N-VA te bedreigen, maar ze zijn minder bezig geweest met andere partijen te overtuigen dat ze wel degelijk veranderd zijn", zei Zuhal Demir bij TV Limburg. "Ze zijn vooral bezig geweest met zich als slachtoffers voor te stellen, en dat zijn ze niet." Mogelijk gaf ze daarmee een voorzet op de exit van Vlaams Belang uit de Vlaamse gesprekken.

“Profileringsdrang”

"Aangezien Demir zelf is teruggefloten door haar partij, hecht ik er niet te veel belang aan", reageerde Tom Van Grieken vanavond. De N-VA-politica zegde immers haar afspraak met Radio 1, deze ochtend, af. "Ik heb Zuhal Demir ook nooit gezien aan de onderhandelingstafel. Ik denk dat er wat profileringsdrang bij te pas komt. Ik hoop dat van harte, want het omgekeerde zou wel heel erg zijn. Dat dit de 'bocht van Demir' is, waarmee N-VA ons naar de exit zou leiden." 

Van Grieken refereert daarmee aan de 'bocht van Bracke', waarmee Siegfried Bracke zes jaar geleden aankondigde dat de sociaaleconomische hervormingen voor de partij in de nabije toekomst belangrijker waren dan de communautaire.

Geloof is er nog

De Vlaams Belang-voorzitter gelooft nog in een Vlaamse regeringsdeelname: "Als N-VA in zee gaat met de socialisten en we weer een links beleid krijgen, dan zijn wij hun grootste tegenstander. Maar ik hoop dat te voorkomen. Dat zullen we zien nadat De Wever zijn ei heeft gelegd. Tot dan probeer ik alles uit de kast te halen om ons programma te realiseren.”

Inmiddels heeft Demir op Twitter gereageerd op de uitspraken van Van Grieken. “Beste Tom Van Grieken, ik maak geen bocht. Ik word niet teruggefloten. Maar ik begrijp u wel. Het is moeilijk spelen met een Blok aan uw been”, schrijft ze.
190 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vera Bres

  @Danny Damiaens ...inderdaad , dit krijg je niet uitgelegd en de trado partijen willen zelfs niet praten, ze willen hun postjes behouden en hun riante verloning ...... In feite is dit uniek,een partij die nooit 1 sec heeft geregeerd in ons land,nergens of niks kan afdwingen en toch met alle zonden worden overgoten terwijl al andere partijen ons land heeft opgezadeld met enorme schulden en wanbeheer.Dit krijg je nergens ter wereld uitgelegd!

 • Norbert Corten

  VB hoeft geen voorstellen te doen aan andere partijen BDW is informateur.

 • Hans Engelen

  @André Herbots, als NV-A en het VB communicerende vaten zijn wat betreft hun kiezers zal het inderdaad niet veel uitmaken, maar als je ziet dat er veel stemmen van de trado's naar het VB zijn gegaan en neem daar volgende keer nog eens de blanco stemmers bij die nu bloed ruiken en zien dat stemmen op het VB geen verloren stem meer is dan zou het met Belgie zoals het nu is wel eens rapper gedaan kunnen zijn dan je denkt!

 • Mario Bocque

  Gilbert Vermeersch, eerst moet dat cordon doorbroken worden. Die partijen willen zelfs niet praten.Er valt ook niet veel te praten. De verliezende partijen wil enkel regeren. Dat cordon heeft jaren een zegen geweest voor die partijen om altijd naar hun begeerde Jobjes te kunnen terugkeren.

 • Norbert Corten

  Het VB had een links sociaal programma maar een rechts immigratie beleid en tegen het migratiepact.