Tom Van Grieken herverkozen als Vlaams Belang-voorzitter met 97,4 procent van stemmen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
EPA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Tom Van Grieken is met een monsterscore van 97,4 procent herverkozen als voorzitter van het Vlaams Belang. In zijn verkiezingstoespraak maakte hij duidelijk dat hij van Vlaams Belang een principiële beleidspartij wil maken. “Aan de zijlijn blijven staan en zien hoe Vlaanderen verarmt en ontvolkt is geen optie”, vond hij.

De evolutie die Vlaams Belang als partij heeft meegemaakt, is volgens hem een normale evolutie van nationalistische partijen in heel Europa. “In de eerste fase manifesteren partijen als de onze zich als nationalistische oppositiepartijen. Wij zijn de ijsbrekers, de taboebrekers, de rebellen geweest.”

Dan komt er voor Van Grieken “een jammerlijke tweede fase” van de burgerlijke namaak-nationalisten, gesteund vanuit het establishment, zoals in Frankrijk met Sarkozy, in Italië met Berlusconi en in Vlaanderen met de N-VA. “Met een gelijkaardige rechtse retoriek rechtse stemmen binnenhalen, maar eens aan de macht al hun principes overboord gooien en geen verandering brengen”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.

Voor hem is er geen andere optie om een derde fase in te luiden. “De fase van een principiële en nationalistische beleidspartij. Aan de zijlijn blijven staan en zien hoe Vlaanderen verarmt en ontvolkt, is geen optie. Wij hebben niet alleen die plicht aan onze kiezer, maar ook aan onze kinderen en kleinkinderen”, luidde het.

“Arrogante elite”

Tom Van Grieken vond dat de tijd van christendemocraten, socialisten en liberalen gekomen is. Onder hun beleid loopt alles mis. De IS-slachtoffers geraken niet vergoed, maar de IS-strijders worden met open armen ontvangen, de mensen moeten langer werken en meer belastingen betalen, terwijl de staatsschuld explodeert en tienduizenden Vlamingen staan op een wachtlijst voor een sociale woning terwijl heel de wereld naar hier uitgenodigd wordt voor onderdak”, zo klonk het. 

“Wij moeten de grootste partij van Vlaanderen worden! Niet zo zeer omdat Tom Van Grieken graag voorzitter is van de grootste partij van het land, maar enkel zo gaat die arrogante elite eindelijk luisteren naar ons! (...) Want enkel als wij de grootste partij worden kunnen ze ons niet langer negeren”, aldus Tom Van Grieken.

Brand asielcentrum Bilzen

De herverkozen voorzitter ging in op de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen. “Het Vlaams Belang keurt die brandstichting zonder meer af. Het is niet alleen verwerpelijk maar ook nog dom, omdat het ons democratisch en vreedzaam protest hypothekeert”, benadrukte hij. Tegelijk haalde hij ook uit naar de politici en politiek commentatoren die in tegenstelling tot justitie wel al weten wie de daders zijn “en voor welke partij ze gestemd hebben”.

Hij haalde ook zwaar uit naar Bart Somers die Vlaams Belang-leden nazi’s noemde. “Het is trouwens een vast stramien, een soort politiek-correcte handeling. Elke keer wanneer de argumenten op zijn, roepen onze tegenstanders de hulp in van Adolf Hitler.” Van Grieken verwees naar de stichter van de partij, Karel Dillen: “Wij hebben een traditie om het geschimp en de scheldwoorden om te zetten in eretitels.”
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank De Rycke

  @Chris Drulle omdat die 97% het niet nodig vind om nog andere kandidaten voor te stellen gewoonweg daar Tom zijn partij goed leid ...in elk debat blijft hij de bovenhand halen en steeds op een beleefde toon ....niet zoals al die andere partijen die het niet kunnen laten om met drek te gooien , dit doen ze zelfs onder elkaar !

 • Marc Baeyens

  Van Grieken geeft de trado partijen een koekje van eigen deeg. Met zijn 1500 euro pensioen kunnen ze het VB ten minste op dát punt niet diaboliseren.

 • Luc Vertaelen

  en nu, de geschiedenis in gaan als sloper van 't cordon? vb zal nooit absolute meerderheid halen in belgie, zelfs niet als ze zouden samengaan met nva. vanaf de moment dat ze zullen samengaan met eender welke partij en regeren, is het toegeven en zal er stemmen verlies zijn, de geschiedenis zal zich herhalen, en er zal niets veranderen, zolang er geen confederalisme is. Wat is daar tegen, de zaken die goed gaan federaal houden en de rest opsplitsen. succes

 • Marc Statham

  Volgende verkiezingen halen ze 45%

 • mieke vermeulen

  Gelukkig is er nog één partij die achter eigen volk staat .