Toestel verwittigt ouders wanneer hun kind te snel rijdt

Kos
De firma DongleApps uit Oudenaarde heeft een toestel ontwikkeld dat ouders onmiddellijk verwittigt via mail of sms wanneer hun kind te snel rijdt. Dat melden de ontwikkelaars. Het toestelletje, de 'RookieDongle', wordt ingeplugd in de OBD-poort van een wagen en is via ingebouwde GPS en mobiele verbinding altijd verbonden met de cloud. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) laat in een reactie weten dat het een handig instrumentje kan zijn voor wie bezorgd is over hoe zoon of dochter omgaat met de verkeersregels.

Het toestelletje werd volgens de ontwikkelaars een jaar lang intensief getest en is online en bij deelnemende garages te koop. In januari wordt het tijdens het autosalon van Brussel aan het grote publiek voorgesteld.

De RookieDongle registreert tijdstippen, posities en snelheden van (jonge) bestuurders en vergelijkt die in real time met de geldende snelheidslimiet. Wanneer de limiet overschreden wordt, ontvangen de ouders meteen een mail of sms. Zij kunnen via smartphone, tablet of computer ook steeds nagaan waar hun kind zich bevindt. Toch is er ook een soort privacymodus voorzien die al die info voor de ouders verbergt, zolang er geen snelheidsoverschrijdingen gebeuren.

149 euro
"Dagelijks zijn er zware en dodelijke ongevallen met jonge bestuurders, die vaak het gevolg zijn van onaangepaste snelheid", zegt Paul Janssens van DongleApps. "Overdreven snelheid is de belangrijkste factor die de ernst van het ongeval en van de letsels bepaalt."

Het toestel genereert ook rapporten waarmee ouders naar de verzekeringsmaatschappij kunnen gaan om een betere polis te onderhandelen. "Het rijgedrag van zoon of dochter is immers perfect aan te tonen", klinkt het. Het toestelletje is te koop voor 149 euro, het abonnement kost 15 euro per maand.