Toeschouwers Ronde van Vlaanderen gemonitord via eigen telefoonsignaal

BELGA
In de Ronde van Vlaanderen gaat Proximus de telefoonsignalen van de toeschouwers gebruiken om de massa te monitoren. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in een wielerwedstrijd.

De bedoeling is dat de veiligheidsdiensten via de signalen van de telefoons tellen hoeveel volk er op een berg of feestzone staat. De signalen worden geteld via een antenne en doorgezonden naar het crisiscentrum. Daar kunnen ze dan voorspellen waar de mensen naartoe trekken en in welke zones te veel mensen staan. De politie kan de informatie gebruiken om straten af te sluiten en drukke zones te beveiligen.

Specialisten stellen zich vragen bij deze manier van werken, want als gsm-gebruiker heb je geen controle over wat er precies gebeurt met alle verzamelde data. “Proximus kan dan wel beweren dat alles anoniem gebeurt, zeker ben je daar nooit van”, klinkt het.

Volgens de Gegevens- beschermings- autoriteit - de vroegere Privacycommissie - is dit wel degelijk volgens het boekje, en gebeurt het monitoren via gsm ook al langer op bijvoorbeeld festivals. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Vandriessche

  Tja, zullen dan ook enkel deze zijn van Proximus want de rest blijft onder de radar. En hoeveel procent is nog bij Proximus? zeker een minderheid. En eigenlijk is dit schending van de privacy, ook al worden geen namen doorgegeven men heeft de mogelijkheid toto identificatie via ditzelfde systeem. Normaal wordt dit gebruikt mits toestemming van een Rechter ter bestrijding en opvolgen van ciminele feiten.

 • Mario Vercaigne

  Wat voor zever is dat ! En deze die dan geen tel bij hebben hoe weten ze dan hoeveel er staan ? Niet iedereen heeft zo een rot ding hè !!

 • rik cappelle

  Wat voor zever is dat ? Dus als ik De Ronde volg kan het dat ik, door toedoen van Proximus, de passage van de renners geweigerd wordt. Ja hallo....dat is proper dat Proximus ook al gaat bepalen waar ik wel en niet mag gaan ! Hoepel toch op hé !

 • eric maier

  Meneer Peeters, als dat zo is ,waarom word je dan tot vervelens toe gebeld door allerlei leurders van talloze bedrijven waar je nooit gegevens mee uitgewisseld hebt ? Me dunkt dat ze de info gewoon onderling verkopen voor extra centjes. Zo zijn er bepaalde dingen die enkel bij proximus genoteerd staan maar daar toch een energiebedrijf waar ik nooit contact mee had, alle info had om zich te gaan opdringen. En het waren geen oplichters maar medewerkers.

 • Peter Janssen

  Mijnheer peeters: heb je ook de expliciete toestemming van al de klanten om hun gegevens te verzamelen, op te slaan en te gebruiken? Dat is namelijk verplícht door GDPR...Als organisatie moet u vanaf mei 2018 kunnen aantonen welke persoonsgegevens u verzamelt, hoe u deze data gebruikt en hoe u ze beveiligt.