Toerisme droeg 7,2 miljard euro bij aan Vlaamse economie

Toerisme droeg 7,2 miljard euro bij aan Vlaamse economie.
Christophe Licoppe © Photo News Toerisme droeg 7,2 miljard euro bij aan Vlaamse economie.
In 2018 droeg toerisme voor 7,2 miljard euro bij aan de Vlaamse economie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Vlaamse Statistische Autoriteit, meldt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) woensdag.

Verblijfs- en dagtoeristen genereerden samen 5,4 miljard euro directe bruto toegevoegde waarde in het Vlaams gewest en 1,8 miljard euro in het Brussels gewest. Dat is respectievelijk 2,6 procent en 2,5 procent van de totale bruto toegevoegde waarde. Voor beide gewesten samen gaat het om 7,2 miljard euro of 2,6 procent van de totale bruto toegevoegde waarde.

In vergelijking met 2016 is er volgens minister Demir sprake van een toename van 260 miljoen euro die toerisme in de Vlaamse economie heeft ingebracht, ofwel bijna 4 procent extra over twee jaar. De bijdrage stroomt door naar verschillende economische sectoren, zoals de logiessector, het personenvervoer, de toeristisch gerelateerde kleinhandel, enzovoort. Samen waren ze goed voor 195.000 jobs in Vlaanderen en 65.000 jobs in Brussel.

Financiële effecten, duurzaamheid en leefbaarheid

De positieve economische effecten zijn erg belangrijk voor Demir. "Maar we kijken verder dan deze cijfers en de bezoekersaantallen. De bijdrage van toerisme is véél meer dan de som van de financiële effecten. Ook de duurzaamheid van de toeristische sector en de leefbaarheid van de bewoners zijn en blijven voor mij prioriteiten", zegt ze.

Mix aan binnen- en buitenlandse bezoekers

Vorig jaar is het aantal toeristische overnachtingen gegroeid met 1,5 procent tot naar schatting 33,6 miljoen. Deze schatting is gebaseerd op de cijfers voor de eerste tien maanden en een inschatting voor de laatste twee maanden in 2019. Het gaat om een rijke mix aan binnen- en buitenlandse bezoekers. De binnenlandse en Nederlandse toeristen blijven het grootste aandeel uitmaken met respectievelijk 50 procent en 11 procent van alle overnachtingen. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Gobin

  waar is al dat geld dan naartoe ?

 • Herbert Roelandt

  De omzet groeit dus met 2 % per jaar- dus gaat het achteruit, want de prijzen zijn met meer dan 2 % verhoogd...

 • willem merken

  Hoeveel tijd moet je besteden om een stadsbezoek te doen? Met nog iets te eten over de middag ? En hoeveel parking ga je dan betalen?

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Goed nieuws. België heeft mooie en interessante plaatsen

 • Paul Hendriks

  De grote vraag is natuurlijk hoeveel wij aan toerisme in het buitenland spenderen.