Exclusief voor abonnees

Toen besloot Lucienne: ik ben ermee weg. In woon-zorgcentra slaat eenzaamheid hard toe

Woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven biedt bezoekers en senioren sinds kort de mogelijkheid van een balkonbezoek aan.
Photo News Woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven biedt bezoekers en senioren sinds kort de mogelijkheid van een balkonbezoek aan.
Opeens had Lucienne (91) het er helemaal mee gehad. Wat had dat nog voor zin, al die weken helemaal in je eentje in die kamer blijven zitten, terwijl al je directe naasten zich op het kerkhof bevinden? Ze ontsnapte uit het woon-zorgcentrum. En ze is niet de enige die dat deed.

Je hebt 3% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Meeus

  Nu in het rusthuis zitten, is geen lachertje! Er zijn rusthuizen waar men al 7weken niet uit de kamer mag ook al is er niemand positief getest. Dit is toch niet vol te houden als oudje! Waar zijn we mee bezig?

 • Donckers Ernest

  Lucienne heeft helemaal géén gelijk. Lucienne denkt duidelijk maar aan zichzelf en dat zij het grootste gevaar is voor het verspreiden van het moordende langdurig aanwezig zijnde virus, foert. Ik heb zo'n 80'er naast me wonen, elke dag aan de babbel zonder afstand in de hall, als ze kindjes ziet geeft ze snoep, hoe lief maar ze is wel verkouden en niest open en bloot, en ze lacht het weg, het kan haar allemaal niet veel schelen maar dat ze een ander meesleurt, niet erg, als zij maar gelukkig is.

 • Sandra Peeters

  'Ontsnapte'... dat vat het wel mooi samen. Tenzij een rechter beslist op advies van 2 verschillende artsen, wegens een gevaar voor zichzelf of anderen, mag niemand gedwongen worden in een rusthuis te verblijven ook diegene die niet meer fysiek voor zichzelf kunnen zorgen. Maar in de praktijk zitten de rusthuizen vol met mensen die er niet willen zitten. Bij iemand van 30 noemt men dat gijzeling, bij een gepensioneerde is dat 'voor hun bestwil'. Dat is ouderenmishandeling in een mooie verpakking.

 • Jan Van den Berg

  Lucienne heeft gelijk als men nog gezond is en bij z n possitiven , nu zal men, maar zien dat het ook anders kan , met kangeroe woningen - annexen bij kinderen of familie als die er voor open staan etc en zullen uiteindelijk minder kosten dan de extravagantie bedragen die ouderen nu moeten betalen in bejaardenhuizen

 • Veronica Voorhelst

  En waarom zouden ouderen die gezond van geest zijn niet mogen beslissen om terug ergens anders te gaan wonen. Ik zou dat goed kunnen begrijpen nu. In die bejaardentehuizen waart dat virus als een spook rond. Alleen mogen ze dan niet meer terugkomen voor de crisis gedaan is.