Toekomstige F-35-piloten en technisch personeel worden in Arizona opgeleid

Het eerste gevechtsvliegtuig F-35.
ANP Het eerste gevechtsvliegtuig F-35.
Belgische militairen, piloten en technisch personeel die met het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 zullen werken, zullen hun opleiding vanaf 2023 in de Amerikaanse staat Arizona krijgen. De opleiding gaat door op de Amerikaanse luchtmachtsbasis Luke, nabij Phoenix. Dat is vandaag uit eensluidende bronnen vernomen.

De generale staf van Defensie heeft vorige week de bevestiging gekregen van de Amerikanen dat de Belgische militaire samen met collega’s uit een tiental andere landen in de Verenigde Staten opgeleid zullen worden. Dat hebben twee specialisten van het dossier aan Belga bevestigd.

De nieuwe Amerikaanse secretaris van de Luchtmacht, Barbara Barrett, maakte vorige week bekend dat de basis Luke weerhouden was als "potentiële kandidaat om op lange termijn een Belgische trainingseenheid te ontvangen" om ze vertrouwd te maken met het jachtvliegtuig van de vijfde generatie. België heeft vorig jaar 34 toestellen gekocht voor een bedrag 3,8 miljard euro. De F-35's worden tussen 2023 en 2030 geleverd.

Luke AFB zou de trainingseenheid tot 7 jaar kunnen ontvangen vanaf 2023. Dat staat op de site van de luchtmachtbasis die genoemd werd naar luitenant Frank Luke, een Amerikaanse held van de Eerste Wereldoorlog die in september 1918 in Frankrijk gedood werd. De basis huist een zestal vliegeenheden die de omschakeling van de F-16C naar de F-35A maken. "Gezien de infrastructuur van de Luke AFB en de ervaring in de opvang van internationale klanten van de F-35, is de basis erg goed geplaatst om een optimale trainingsomgeving aan onze Belgische bondgenoten te kunnen leveren", aldus Barrett. "Ons partnerschap met België heeft een historisch belang en zal vitaal zijn voor onze collectieve toekomst.”

Vorige week werd de kaap van 35.000 vluchten door de F-35 sinds 2014 gerond.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Damiaens

  Hebben we niet nodig om ons luchtruim te beschermen en tegen wie?De rus,laat mij niet lachen!Met dat geld kon men 5 super uitgeruste hospitalen bouwen of heel veel goede rusthuizen.De navo stelt niks voor gewoon geldverspilling,wils.

 • gina duribreux

  schaamteloze aankoop van nva als we maar schulden opbouwen zo bende sukkelaars die rijk worden op kap van bevolking en dit zonder schaamte maar geen geld voor pensioenen naar 1500euro te brengen waar Vlamingen recht op hebben die 45jaar gewerkt hebben nee ambtenaren moeten 3000euro hebben

 • HUGO Wils

  Mijnheer Biesen,die 14 miljard heeft niets met de vliegtuigjes te maken!Daar zijn andere oorzaken de schuld van!Teveel regeringen,teveel politici,kosten migratie,geen lange termijnvisie en slecht beheer van de staatsfinanciën.....Nederland kocht 45 toestellen en boekt een begrotingsoverschot van 12 miljard.Aan defensie zal het zeker niet liggen vermits we met 0,9% van het BNP aan de staart van de NAVO bengelen.

 • Ronny Biesen

  3,8 miljard voor vliegtuigjes. En dat met een gat van 14 miljard in de begroting en de zwaarste belastingdruk voor hun eigen volk. Belgie, je kan er fier op zijn!!! Bende niemendallen.

 • ed Dams

  als ze maar betalen aan Trump is dat dik OK.