Toekenning woonkredieten strenger vanaf januari: meer dan 90 procent van waarde lenen niet meer mogelijk

Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De Nationale Bank van België (NBB) bepaalt voor de eerste keer hoeveel u zal kunnen lenen bij de aankoop van een huis of appartement. Vanaf januari zullen kopers maximaal 90 procent van de aankoopwaarde van de woning kunnen lenen. Voor startende kopers worden wel soepelere maatregelen voorzien.

In september maakte de Nationale Bank van België (NBB), die toezicht houdt op de financiële sector in ons land, al bekend dat ze nieuwe verwachtingen zou opstellen voor de Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen die woonkredieten afsluiten. Die beslissing kwam er nadat uit onderzoek bleek dat de kwetsbaarheid op de hypotheekmarkt in ons land de laatste jaren en maanden opnieuw toenam, zo legt de NBB uit in een persbericht. Ons land werd daarover ook al op de vingers getikt in een Europees rapport. 

Het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB), de Europese waakhond, pleitte zelfs voor wettelijke maatregelen, maar de Nationale Bank geeft de voorkeur aan duidelijke, zelfregulerende afspraken met de financiële instellingen. “Het voornaamste uitgangspunt is om de banken en verzekeringsmaatschappijen aan te manen om voorzichtiger te zijn”, klinkt het.

Tot een paar jaar geleden was het nog mogelijk tot 125 procent van de aankoopwaarde van de woning te lenen, maar dat is dus voortaan uitgesloten.  Concreet wil dat zeggen dat de norm voortaan op 90 procent zal liggen als u wil lenen voor een huis. Het andere deel van de aankoopprijs (10 procent) en de kosten (zoals registraties en notariskosten) zullen de gezinnen dus zelf moeten financieren.

Jonge gezinnen

“Het is geenszins de bedoeling om het voor jonge gezinnen die nog maar weinig eigen kapitaal bezitten, onmogelijk te maken om nog een woning aan te kopen”, aldus de NBB nog. Financiële instellingen kunnen om die reden nog afwijken van de maatregel, maar slechts voor een beperkt deel (maximaal 35 procent) van het totale kredietvolume. Voor huurwoningen moet het maximale leenbedrag beperkt blijven tot 80 procent van de waarde van het vastgoed.

Febelfin merkt nog op dat er zich tot vandaag weinig problemen stellen met het hypothecair kredietbeleid in ons land: de wanbetalingen zijn beperkt tot minder dan 1 procent. De meerderheid van de ontleners kiest ook voor vaste rentevoeten, en zelfs bij variabele rentevoeten is het risico voor de consument beperkt mocht de rente gaan stijgen. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefan Mertens

  Dikke onzin, alle studies tonen aan dat terugbetalingscapaciteit sterk gestegen is de laatste jaren. Maar nu de staat de woonbonus heeft opgeblazen zijn de banken kwaad en willen ze eens hun spierballen laten rollen en tonen wat ze nog waard zijn.

 • Maria Arens

  Banken beschermen enkel zichzelf en niet hun klanten, een huis afbetalen door verhuurprijs???? Dat is echt niet mogelijk.

 • Pieter Verhulst

  Logisch toch. Vroeger mocht je terugbetaling ook max 1 op 3 van je gezamenlijk inkomen zijn. Als dan iemand zijn job verloor, kon de schuld nog afbetaald worden door de ander. Vroeger leende men ook maar de helft. Toegegeven dat was dan 50000 euro aan 7 pct. Daar kan je nu 125000 voor lenen. Dus lijkt het me logisch dat je meer dan 10pct zelf moet betalen.

 • Gino Denil

  Door het goedkoop geld is de huizenmarkt al volledig ontspoord. Als je aan meer dan 100% kan lenen - kon tot 125% - dan kan je zonder eigen geld een huurwoning kopen en ze laten afbetalen door een huurder. Dat leidt tot opdrijven van de huizenprijzen - tot 70% in enkele jaren in sommige steden - en hoge huren. En een ontkoppeling van de prijs voor het wonen en het inkomen. Tot de bubbel in elkaar klapt. Wanneer de grens bereikt is en kopers afhaken.

 • Gino Denil

  In januari 1975 steeg de inflatie in België naar 15,68%. Later begin de jaren 80 naar nog eens meer dan 10%. Dat was toen de crisis van 1974-1983. Wie toen leende aan een hoge intrest leende toen eigenlijk goedkoper dan nu, rudy bryssinck. Bovendien stortten de huizenprijzen toen met de helft in. Waardoor een huis kopen ook nog eens spotgoedkoop werd. Voor 60.000 € kon je toen een mooi herenhuis kopen in het centrum van Gent. De verwarming was ook onbetaalbaar. Nu betaal je die 1 miljoen €.