Toch weer Vlaamse handelsmissie naar Saoedi-Arabië: "Het gaat over sectoren met onschuldige producten”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois ziet geen graten in de missie.
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois ziet geen graten in de missie.
In maart vertrekt een nieuwe economische missie naar Saoedi-Arabië, ondanks eerdere uitspraken van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. De groepszakenreis wordt georganiseerd door het overheidsagentschap Flanders Investment and Trade (FIT).

Vorig jaar trok regeringspartij N-VA nog alle registers open tegen de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië, toen naar aanleiding van het Saoedische zitje in de ­VN-Commissie voor de Vrouwenrechten. Bourgeois kondigde in het parlement aan geen economische missies meer te organiseren naar het land. Sindsdien is de politieke situatie in Saoedi-Arabië er niet meteen op verbeterd.

“Autonome beslissing”

Toch ziet Bourgeois vandaag geen graten in de handelsmissie. "Dit is een autonome beslissing van het FIT, op vraag van de bedrijven, voor een zuiver economische missie. In die zin is de minister-president er dus niet politiek bij betrokken en blijft hij dus consequent", zegt zijn woordvoerster. Over de eerdere uitspraken van Bourgeois benadrukt ze dat er "twee soorten economische missies" zijn. "Diegene die hij zelf organiseert, en diegene die het FIT autonoom vastlegt. Hij sprak toen alleen over die eerste, dat hadden we toen misschien duidelijker moeten uitleggen."

 “Onschuldige producten”

De Vlaamse regering kan wel degelijk de lijnen uitzetten van het beleid bij het FIT, maar Bourgeois is niet van plan om op de rem te staan. "Het gaat over sectoren met onschuldige producten", zegt zijn woordvoerster. Ook het FIT zelf is zich van geen kwaad bewust. "Zolang er geen algemeen embargo komt uit België, Europa of de VN en wij geen wapens exporteren, is er geen bezwaar mogelijk", zegt projectbeheerder Mohsin Abbas.
Oppositiepartijen Groen en sp.a stellen zich wel vragen.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Cree

  de vraag naar kettingzagen en kuisproducten is spectaculair gestegen in S-A. dus waarschijnlijk zal het de tuinbouw- en onderhoudssector zijn die naar S-A gaan. ;-)

 • benoni vanstaen

  Ja voor bedrijven en de Minister President zijn mensenrechten geen topic. Als ze maar kunnen verdienen op de kap van anderen. Schande voorbij. Ja zijn woorden over Brussel en Wallonie zijn nog niet koud en hij doet al hetzelfde, veel bla bla.

 • Ria Van Looy

  mogen wij weten welke producten juist aub ?

 • Lisette Theunis

  Hypocriet. Ik zou zelfs durven stellen: opportunistische grote hypocriet. Geld en olie smeert alles.

 • Jef Heffens

  wat een nonsens weer. Onschuldige producten? Is dat om te lachen. uiteindelijk worden de wapens die België niet meer wil leveren door Rusland of China geleverd en die bouwen daarmee hun militaire slagkracht verder uit om die naïeve Europeanen eens een lesje te leren.