Toch politieactie in Brussel zondagavond: 4 illegalen naar gesloten centrum, 10 migranten moeten grondgebied verlaten

Het Noordstation in Brussel.
Joel Hoylaerts - Photo News Het Noordstation in Brussel.
Bij een politieactie in de Brusselse stations en treinen zijn zondagavond 17 mensen zonder papieren opgepakt. Dat meldt Olivier van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Verwacht werd dat de politie gisterenavond een actie zou houden in het Maximiliaanpark, maar daar daagden 2.000 actievoerders op om actie te voeren tegen de migratiepolitiek van de regering en de transmigranten uit het park te beschermen.

Zondag protesteerden honderden mensen nog aan het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering en haar staatssecretaris Theo Francken. De actievoerders hadden ook een politieactie tegen transmigranten verwacht. Daarom hadden vrijwilligers de migranten uit het park gedurende het weekend ondergebracht bij gastgezinnen.

"De actie is zondagavond wel degelijk doorgegaan", zegt Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon (N-VA). "Die heeft plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt", zegt Van Raemdonck. Het gaat dan bijvoorbeeld over de treinen naar stations vlakbij de snelwegparkings van de E40.

Er werden uiteindelijk 17 mensen zonder geldige papieren opgepakt. Vier van die zeventien zijn overgebracht naar een gesloten centrum. Dat meldt Dominique Ernould, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), maandag. Een van de 17 had een wettige verblijfstitel en werd meteen vrijgelaten, en vandaag bleken twee anderen over papieren te beschikken en zijn toen vrijgelaten. Tien migranten kregen een bevel om het grondgebied te verlaten.

"Strijd tegen mensensmokkelaars"

Zondag protesteerden honderden mensen met een mensenketting tegen de asielpolitiek en in het bijzonder tegen de grootschalige politieactie die was aangekondigd aan het Maximiliaanpark en in de wijk rond het Noordstation. De asielzoekers of transmigranten die in het park verbleven, hadden allemaal onderdak gekregen in gastgezinnen. Daarom werd beslist om de politieactie te verplaatsen naar de perrons en de treinen. "We trekken zo ten strijde tegen mensensmokkelaars. Illegale transmigranten willen geen asiel aanvragen omdat hen dat wordt ingefluisterd door die smokkelaars", zegt Van Raemdonck.

Maandag vindt op het kabinet-Jambon verder overleg plaats over de transmigratieproblematiek. "We willen goed in kaart brengen hoe de smokkelaars te werk gaan en bekijken wat we kunnen doen om hen gericht slagen toe te brengen", zegt Van Raemdonck. "We vermoeden dat Brussel een belangrijke hub is om transmigranten richting de E40 te vervoeren, vanwaar ze hun reis proberen voort te zetten." 
52 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fredien Vandervekens

  De overige 500 zaten aan de dis bij, waarschijnlijk verwarde wereldverbeteraars. Die toeristen weten nu waar ze ten allen tijde terechtkunnen. De wereld moet men iedere dag weer verbeteren, toch ?

 • Ronny Van de Wal

  Wat ik raar vind....Eerst in de kranten aankondigen dat er politieacties op stapel staan,daarna ervan uitgaan dat er gelekt is vanuit de regering en de politie zelf,wachten tot alle illegalen zijn opgehaald en 'gehuisvest' om daarna 17 illegalen toch nog op te pakken.In elk geval is er een 'conflict' vermeden en was er niet zo veel werk meer aan de winkel.Stel je voor dat je er 600 moet oppakken en daarna weer vrijlaten......Met een briefje natuurlijk.

 • Luc Deboosere

  Weten de actievoerders dat een gast na 3 dagen verandert in een last!

 • CAMIEL DUSOIR

  wisten van drievierden van zij die protesteerden hun ouders dat ze niet thuis waren?

 • Gino Denil

  Jambon en Francken zijn die actievoerders eigenlijk dankbaar. Niet voor niets zit er een klokkenluider op één of andere dienst die dergelijke acties aankondigt. Ze zouden gewoon niet weten waar ze moeten blijven met enkele honderden opgepakte illegalen.