Tobback: "Werken aan partij die links kan verenigen"

BELGA
Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback moet zijn partij in de toekomst werk maken van een 'het verenigen van links, zoals N-VA de stemmen op rechts heeft verenigd'. Dat heeft Tobback gezegd in een eerste reactie op de resultaten van zijn partij.

De voorlopige resultaten tonen aan dat de Vlaamse socialisten min of meer status quo blijven. "De resultaten tonen dat wij niet de grote overwinnaar zijn. De oppositie, zowel op links als op rechts, heeft succes geboekt en dat verdient respect", aldus Tobback, die daarmee winnaars N-VA en Groen feliciteerde.

"We hebben twee jaar geleden, toen onze partij in een diep dal zat, onze verantwoordelijkheid opgenomen. We hebben dat met goesting en met succes gedaan", aldus de sp.a-voorzitter. De sp.a lijkt wel te kunnen standhouden en verliest geen of amper zetels.

Maar Tobback erkent dat het 'initiatiefrecht' niet bij zijn partij ligt. "We moeten daarin bescheiden en realistisch zijn."

Tobback deed nog een opvallende uitspraak. Zo wil hij werken aan een partij die links kan verenigen, zoals N-VA op rechts heeft verenigd. Bedoeling is dat die verenigde partij op links even zwaar kan wegen dan N-VA op rechts.