Tobback: “Politici, laat u niet verder kleineren”

BELGAONTHESPOT
Tijdens een viering waarop hij uit handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers de titel van Leuvens ereburgemeester ontving, heeft Louis Tobback gisteravond in de Stadsschouwburg van de universiteitsstad politici van alle partijen “met een democratische ingesteldheid” opgeroepen "zich niet verder te laten kleineren en met grote overtuiging hun door het algemeen belang ingegeven idealen te verdedigen".

Politici moeten volgens Tobback niet langer toelaten dat ze alle dagen om commerciële motieven door de modder worden gesleurd in tv-uitzendingen, kranten of tijdschriften. De actuele situatie ontmoedigt jongeren om in de politiek te stappen. 

"Doe niet aan zelfkastijding zoals we dagelijks kunnen vaststellen, maar reageer daartegen. Aarzel niet om voor je standpunt op te komen, je idealen te verdedigen, maar loop niet voortdurend achter verzuurden en malcontenten aan. Laat merken dat jij het algemeen belang nastreeft", klonk het. Politici moeten volgens Tobback ook niet wachten tot er een draagvlak bestaat om standpunten te verdedigen. Hij verwees hierbij expliciet naar de bouwstop. "Je moet het draagvlak zelf creëren door je ideeën goed uit te leggen", aldus Tobback.


In zijn toespraak riep Tobback de Vlaamse regering voorts ook op om de bestuurskracht van steden te vergroten. "Voor een stad als Leuven worden omwille van het stijgend aantal inwoners de problemen te groot. Het is niet alleen noodzakelijk dat steden over een groter grondgebied kunnen beschikken. Ook de bevoegdheden dienen verruimd te worden. Vlaanderen moet de keuze maken tussen een evolutie naar een volledig volgebouwd grondgebied die het gaat besturen als één stad, of de creatie van voldoende krachtige stedelijke entiteiten die in staat zijn om hun toekomst te maken", aldus Tobback die derhalve voor de tweede keuze gaat.

Tijdens de viering voor 24 jaar Leuvens burgemeesterschap kreeg Louis Tobback ook veel lof toegezwaaid van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers die erkende dat Tobback voor hem, net als voor veel andere burgemeesters, een inspiratiebron was. "Tobback was een van de pioniers van een hernieuwing van de politieke stedelijkheid. Louis behoorde tot de eerste generatie nationale politici die begreep dat steden niet het probleem, maar een oplossingen waren voor maatschappelijke uitdagingen”, aldus Somers.

Huidig burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) schonk Tobback een gouden stadssleutel. "Deze werd in het verleden overhandigd aan een nieuwe vorst als teken dat zijn gezag werd erkend. Met dit gebaar erkennen wij uw moreel gezag", aldus Ridouani.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal de bruycker

  Wat schrijft daar iemand , dat Leuven veiliger geworden is ? Laat ons niet lachen ! De situatie is verziekt en het stopt niet ...dat is de realiteit , met dank aan die politici ( zeker van paars ) die het zo ver laten komen hebben , met dank aan een fout EU beleid gesteund door o.a. socialisten , ach ze luisteren niet naar de gewone mens , ze wekken enkel de perceptie...

 • Gerry Cle

  Dat klopt helemaal. Vroeger zegden politici (partijen) waarvoor ze stonden en hoe ze dat wilden bereiken en tegenwoordig zeggen politici (partijen) eender wat om de kiezers te behagen en hebben ze geen flauw idee hoe het te bereiken en of het betaalbaar is. Louis Tobback is onmiskenbaar een van de grootste politiekers van zijn generatie.

 • William Van den Berghe

  Algemeen belang en idealen nastreven ? Daar is weinig van te merken momenteel . De dikbetaalde postjes en jobkes zijn verdeeld en zie waar we staan .

 • werner Van der Kelen

  Mijnheer Toebak, vinden jullie dit normaal, dat jullie vergoeding als parlementaire maar voor 50 % belast wordt ? vinden jullie het ook normaal dat jullie in de raden van bestuur gaan zetelen om jullie te verrijken op de kap van de gewone mensen die jullie zouden moeten vertegenwoordigen als volksvertegenwoordiger ! en waar je tezelfdertijd de belangen van het bedrijf moet vertegenwoordigen? jullie zijn een bende zakkenvullers die eten van beide wallen mijnheer

 • Freddy van Puymbrouck

  Ze kunnen niet genoeg gekleineerd worden, het zijn dan ook een stelletje overbetaalde kleuters die het land in stukjes verdeeld hebben met maar 1 doel, er zelf beter van worden!.Wat een toeval dat Tobback daar jaren actief aan meegewerkt heeft, daar zal hij zijn titel van ereburger waarschijnlijk mee verdiend hebben.Kun je nagaan hoe het werkt in België!