Tobback gaat bemiddelen: "Yasmine blijft stuk van toekomst sp.a Antwerpen"

Bruno Tobback en Yasmine Kherbache in het Vlaams parlement.
PHOTO_NEWS Bruno Tobback en Yasmine Kherbache in het Vlaams parlement.
Sp.a-voorzitter Bruno Tobback betreurt het conflict in de Antwerpse sp.a-afdeling en vindt het jammer dat Yasmine Kherbache haar ontslag heeft aangeboden als fractieleider van de Vlaamse socialisten in Antwerpen. "Yasmine blijft een stuk van onze toekomst in Antwerpen", zegt Tobback in een reactie aan persagentschap Belga.

Gisteren raakte bekend dat Yasmine Kherbache wil opstappen als fractieleider van de sp.a in de Antwerpse gemeenteraad. Achter de schermen van de Antwerpse sp.a-afdeling woedt al langer een interne machtstrijd. Een strijd die nu is doorgesijpeld naar de media.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback betreurt de gang van zaken. "Het is heel ongelukkig dat dat soort dingen gebeurt. Het is nooit goed wanneer conflicten in de media worden uitgevochten. Niemand wint daarbij", zegt Tobback. Volgens hem was Kherbache ook beter fractievoorzitter gebleven. Hij vindt ook dat Kherbache "een stuk van de toekomst van de sp.a in Antwerpen blijft". Eerder hadden ook Vlaams fractieleider John Crombez gezegd dat Kherbache "de toekomst van de sp.a Antwerpen" zou blijven.

"Sommigen zoeken hun rol nog"

Tobback zegt dat hij al een tijdje gesprekken voert met de Antwerpse afdeling en dat hij die bemiddeling ook wil voortzetten. Wie Kherbache moet opvolgen - er circuleren namen gaande van Robert Voorhamme tot Leen Verbist - is volgens Tobback een beslissing die de Antwerpse afdeling zelf moet nemen. "Ik ga daar van buitenaf geen uitspraken over doen", aldus Tobback.

Dat de Vlaamse socalisten meer energie moeten steken in het blussen van interne brandjes dan in oppositiewerk is volgens Tobback niet helemaal abnormaal. "Dat heeft net te maken met het feit dat we in de oppositie zitten. Sommigen moeten nog wat naar hun rol zoeken en dat geeft aanleiding tot strubbelingen. Maar het wordt inderdaad tijd om die interne strubbelingen achter ons te laten".

Dat heeft net te maken met het feit dat we in de oppositie zitten. Sommigen moeten nog wat naar hun rol zoeken en dat geeft aanleiding tot strubbelingen