Tine Van Rompuy trekt PVDA+-lijst in Leuven

Photonews.
Tine Van Rompuy, zus van EU-topman Herman en Vlaams parlementslid Eric, trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven de lijst van de PVDA+. Van Rompuy stelde zich de voorbije jaren ook al kandidaat voor deze partij bij de Europese- en regionale verkiezingen. Ze was bij de federale verkiezingen in 2010 zelfs nationaal lijsttrekker voor de senaat. Het is de eerste keer dat ze opkomt bij gemeenteraadsverkiezingen.

Tijdens een persontmoeting in Leuven stelde Van Rompuy dat de PVDA+ in Leuven de ambitie heeft om voor het eerst een verkozene te halen. De partij trekt naar de kiezer met de slogan, 'Eerst de mensen niet de winst'.

"Dit betekent in Leuven een stop aan prestigeprojecten aan het voormalige Fochplein, de Kop van Kessel-lo en Engels plein, maar investeringen in armoedebestrijding, sociale woningen, kinderopvang en ouderenzorg". Uit een eigen bevraging onder 540 Leuvenaars blijkt dat betaalbaar en gezond wonen, armoede en energie de voornaamste prioriteiten moeten zijn voor het nieuwe stadsbestuur.

Wat armoedebestrijding betreft wil PVDA+ dat Leuven met eigen middelen het leefloon optrekt tot op het niveau van de armoederisicodrempel. Voor een alleenstaande bijvoorbeeld pleit de partij voor een verhoging van 740 euro tot 899 per maand. Leuven moet gezien de lange wachttijden - gemiddeld 5 tot 7 jaar - ook meer investeren in sociale woningen en initiatieven nemen om de huurprijzen te blokkeren. Leuven moet volgens de PVDA+ ook meer kinderopvangplaatsen - het tekort hier wordt geraamd op zo'n 500 plaatsen - creëren en investeren in nieuwe woonzorgcentra en serviceflats.