Tine Van Rompuy lijstduwer PVDA+ in Vlaams-Brabant

Van Rompuy werd vorig jaar partijlid.
PHOTO_NEWS Van Rompuy werd vorig jaar partijlid.
Tine Van Rompuy, zus van Europese Raadsvoorzitter Herman en Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (beiden CD&V), duwt bij de komende verkiezingen in Vlaams-Brabant de Kamerlijst voor de PVDA+. De lijst wordt getrokken door Sander Vandecapelle (26). De PVDA-lijst voor het Vlaamse parlement wordt aangevoerd door Line De Witte (25).

Algemeen werd verwacht dat Tine Van Rompuy een van beide lijsten zou aanvoeren. Ze wees er echter op "dat in de partij een hele rij nieuwe mensen, mannen en vrouwen, klaar staan om de partij te vernieuwen, te verjongen en te leiden" en dat ze naar analogie met het partijvoorstel inzake fakkelbanen, waarbij ouderen op het werk de fakkel doorgeven aan jongeren die ze opleiden, lijsttrekker Vandecapelle zal coachen.

Van Rompuy prijkte al enkele keren als onafhankelijke op kieslijsten van de PVDA, maar werd vorig jaar partijlid.

Armoede is speerpunt
Leuvenaar Sander Vandecappele is coördinator van een buurthuis van de vzw Cosmos in Anderlecht dat zich richt op senioren en zorgbehoevenden. Hij wees erop dat de PVDA de enige partij is die van armoede een speerpunt maakt. Alle uitkeringen en pensioenen moeten worden opgetrokken tot boven de armoedegrens. De 1,5 miljard euro die dit kost, is goed betaalbaar mits afschaffing van de notionele intrestaftrek die vier keer zoveel kost "en enkel dient om de multinationals te pamperen". Hij vroeg staatssecretaris Maggie De Block de 90 miljoen euro die ze in 2013 terugstortte aan de federale kas te besteden aan armoedebestrijding.

Onderzoek naar pensioenen
Line De Witte verricht aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven onderzoek naar pensioenen en armoede bij ouderen. Zij hekelde de stijgende werkloosheid, onder meer bij jongeren en overheidsmaatregelen zoals de verlenging van de wachttijd om een uitkering te krijgen tot één jaar. Ze nam ook de GAS-boetes op de korrel en noemde het een schande dat de regering het protest vorig jaar van 213 middenveldorganisaties tegen deze boetes zomaar naast zich neerlegde. Ze wees erop dat de PVDA sinds de succesvolle gemeenteraadsverkiezingen de wind in de zeilen heeft. "Iedereen beseft dat een stem voor de PVDA niet langer een verloren stem is", aldus De Witte.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.