Tihange 1 wordt maandag heropgestart, ondanks harde waarschuwing van Duitse kernenergie-expert

© Bart Leye
Tihange 1 zal iets sneller dan gepland weer stroom leveren. Dat blijkt uit een mededeling van uitbater Engie Electrabel. Gisteren waarschuwde een Duitse specialist in kernenergie nog voor de gevaren van de kerncentrale.

De geschatte heropstart is voorzien voor 12 november. Aanvankelijk was sprake van 17 november. Met andere woorden: vanaf maandag zal ons land draaien op twee kerncentrales. Nu levert slechts één kerncentrale stroom, namelijk de zogenoemde scheurtjescentrale Doel 3.

Engie Electrabel had het onderhoud van Tihange 1 (962 MW) al vervroegd om de periode waarin maar één kernreactor actief is, zo kort mogelijk te houden.

De vijf overige kerncentrales liggen stil wegens onderhoud en problemen. Door de onbeschikbaarheid van de centrales werd gevreesd voor bevoorradingsproblemen. Maar de kans daarop is gedaald, onder meer door het inzetten van bijkomende capaciteit van gascentrales en het sturen van de elektriciteitsvraag bij grote industriële klanten.

“Afgeleefd en gevaarlijk”

Gisteren waarschuwde een Duitse kernenergie-expert in het Europees Parlement nog voor de gevaren van Tihange 1, een van de oudste kerncentrales ter wereld. “Tihange 1 is afgeleefd en de verdere uitbating ervan is uiterst gevaarlijk”, zei Manfred Mertins. 

Volgens Mertins vertoont de centrale verschillende kwetsbaarheden inzake veiligheid. In een rapport dat hij in opdracht van de Europese groenen schreef, wijst hij erop dat de internationale eisen op het vlak van veiligheid en betrouwbaarheid niet vervuld zijn.

Het rapport van Mertins werd overgemaakt aan de nucleaire waakhond FANC en de bevoegde Belgische autoriteiten, maar ook die van de buurlanden.
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Leo Marien

  Inderdaad Louis Smeekens en daarom moet men werken aan het reduceren van het afval. Zoals de gepatenteerde plasmaoven van Belgonucleair die 80m3 afval reduceert naar 1m3 afval. Men gaat trachten nog veel verder te gaan met verwerking. België moet toonaangevend worden in deze processen. Kernenergie zal op termijn verdwijnen maar momenteel zijn er alweer een honderdtal in aanbouw.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, stel dat De Wever zijn zin zou krijgen en blijven er 2 kerncentrales open (en open is geen synoniem voor draaiende) na 2025, waar gaat hij dan de resterende pakweg 75% van de energiebehoefte halen? Het antwoord gaf hij zelf al in 2012. Die gascentrales die u zo vervloekt!

 • Freddy De Vos

  Men zou zoiets moeten verbieden! Het volk moet alsmaar energiebewuster leven, maar de overheid zelf veegt er zijn voeten aan!

 • Wim De Vos

  Allemaal groene bangmakerij. Zonder kernenergie zal het hier niet lukken

 • Gilbert Haelewyn

  Er moest al 10 jaar een nieuwe kerncentrale gestaan hebben. Kernuitstap, akkoord, maar dan moet je weten vanwaar je nodige stroom gaat halen op een verantwoorde manier. Noch gascentrales, noch steenkoolcentrales zijn waardige vervangers. De windmolens kunnen het nooit aan en ze verstoren het landschap. Eigenaardig dat Groen daar nooit tegen protesteert. Verdedigen ze de natuur niet meer?