Tihange 1 stilgevallen na technisch incident

Christophe Licoppe © Photo News
Kernreactor Tihange 1, goed voor 962 megawatt, is omstreeks 10.45 uur automatisch stilgevallen. Dat gebeurde na een technisch incident, klinkt het bij uitbater Engie Electrabel.

Volgens de uitbater kwam de centrale automatisch tot stilstand na een storing in een besturingssysteem van pompen in het niet-nucleaire gedeelte.

“De stop van de centrale is veilig verlopen, conform de procedures”, meldt Engie Electrabel op Twitter. “De analyse van deze storing loopt.” De onbeschikbaarheid van de reactor is momenteel gepland tot morgenavond, maar de timing kan nog veranderen in functie van de analyse.

Engie Electrabel verzekert dat er geen problemen zijn voor de elektriciteitsbevoorrading.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  er is maar 1 veiligheidsproces bij betonrot en antieke pompen die steeds uitvallen ..afbreken en opruimen .

 • Erik De Smet

  Voor de doemdenkers hieronder: De veiligheidsprocessen zijn zo streng bij kerncentrales dat er bij de minste hapering een geautomatiseerd veilig af schakel plan in werking treed. Dat is een normale procedure en wil niet zeggen dat het onveilig is. Dat dit gebeurd is vanwille een defect aan één van de pompen buiten de reactor,is eerder een geruststelling en bewijs dat onze kerncentrales veiliger zijn dan ooit. Doemdenkers en de anti-kernenergie goeroes grijpen dit onterecht aan om angst te zaaien

 • danny janssens

  Het is wachten op ons eigen Chernobyl.

 • dirk andelhofs

  Onze kerncentrales zijn onbetrouwbaarder dan ooit. Bij zon- en windenergie weet je tenminste dagen op voorhand of die er zal zijn of niet, zodat daarop kan geanticipeerd worden. Een kerncentrale kan elk moment van de dag uitvallen. Dat is weer maar eens bewezen vandaag.

 • Paul Verbeeck

  Oeps , het wordt kouder en winter en weeral problemen . Het valt nu wel heel erg op dat ze steeds op dezelfde momenten problemen hebben. Begint meer aan opzettelijk stilleggen te lijken dan aan echte panne .