Tientallen vluchten geschrapt op Brussels Airport

Beeld ter illustratie, Brussels Airport.
Shutterstock Beeld ter illustratie, Brussels Airport.
Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaan dan toch enkele van hun vluchten annuleren op Brussels Airport. De beslissing is een gevolg van de storm Ciara, die naar alle verwachting gepaard zal gaan met hevige rukwinden. Dat deelt woordvoerster Nathalie Pierard van Brussels Airport vanavond mee. Eerder op de dag had de Brusselse luchthaven nog laten weten dat de storm slechts een beperkte impact zou hebben op het vliegverkeer.

Brussels Airlines schrapt uiteindelijk 38 vluchten en Lufthansa 14 (van en naar München en Frankfurt). British Airways, KLM en Eurowings annuleren elk twee vluchten. Het is niet uitgesloten dat er nog andere vluchten zullen worden geschrapt. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online de status van hun vlucht te checken.

Het KMI verwacht morgennamiddag windstoten van 80 tot 110 kilometer per uur, met het risico op schade in heel het land. ‘s Avonds en ‘s nacht wordt de wind nog heviger, met mogelijk windstoten van 110 à 130 kilometer per uur. Indien het zou onweren, kan de wind nog sterker worden. 

Veiligheidsmaatregelen

Op Brussels Airport werden al maatregelen genomen in verband met de operaties op het tarmac, zoals het laden of bijtanken (refueling) van de vliegtuigen en het in- en uitladen van de bagage. Het materiaal wordt beschermd tegen de storm en er wordt speciale aandacht gevestigd op voorwerpen die zouden kunnen wegvliegen.

Vertragingen mogelijk

Het opstijgen en landen van de vliegtuigen zou niet verstoord worden door de hevige wind, aangezien de westenwind in het verlengde waait van de landingsbanen die het meeste gebruikt worden. De vliegtuigen krijgen de wind van voren. Het enige gevolg van het stormweer is dat er meer ruimte zal zijn tussen de landingen.

Indien de wind harder waait dan 111 kilometer per uur, mogen de passagiersbruggen niet meer gebruikt worden. In dat geval moet de luchthaven trappen gebruiken, maar daarvan zijn er niet genoeg om alle vliegtuigen te bedienen op drukke momenten, zoals bijvoorbeeld rond 19 uur op zondag. 

Daardoor kunnen er vertragingen zijn bij het vertrek. De luchthaven verwacht echter dat de impact beperkt zal blijven, aangezien de ergste windstoten tussen 21 en 23 uur worden verwacht, en er dan niet meer veel vluchten gepland zijn.

Vluchten geannuleerd

Op Schiphol wordt meer hinder verwacht. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft morgen al veertig Europese vluchten geannuleerd. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Door de weersverwachtingen kunnen passagiers van KLM, maar ook Air France en Delta Air Lines, hun vlucht omboeken. Dat geldt voor vluchten op zondag, maandag en dinsdag.

Schiphol waarschuwde eerder al dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen of geannuleerde vluchten. Het vliegveld adviseert reizigers om de actuele vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Buyse

  Maar in Gavere dicht bij Gent Fawzi is het al zeer erg aan het waaien. Kon amper recht blijven staan op een bepaald moment in mijn tuin tijdens laatste controle en nu zitten we nog in de fase waar de wind het minst krachtigst is. Ik hou mijn hart vast voor mijn houten tuinschermen.

 • Tom De Bondt

  Van Charleroi nog geen nieuws?

 • Fawzi Andolsi

  buiten een beetje wind is hier nog niets te merken van enige storm in Gent. Straks is het een storm in een glas water.

 • joseph kellens

  Raymond ,laat t denken eens over aan professionelen, stormen of niet stormen??? Heb er 40 jaren gewerkt, weerkunde is geen exacte wetenschap zoals wiskunde. In weerkunde wordt er met prognoses en waarschijnlijke voorzieningen vooruit gedacht en rekening gehouden met mogelijke materiele schade maar ook met mogelijke menselijke slachtoffers, wat men moet vermijden

 • Michel Van der Hoydowch

  Lees tussen de regels : storm van 21 tot 23 uur . Alleszins in omgeving Brussel. De luchtvaart is het best geïnformeerd.