Tientallen slachtoffers aanslagen 22/3 liepen blijvende gehoorschade op

De vernielde terminal van Brussels Airport na de aanslagen van 22 maart 2016.
REUTERS De vernielde terminal van Brussels Airport na de aanslagen van 22 maart 2016.
Bij de aanslagen op Brussels Airport en metrostation Maalbeek op 22 maart 2016 hebben tientallen slachtoffers blijvende gehoorschade opgelopen. Enkele van hen leken op het eerste gezicht ongedeerd, maar klaagden achteraf over permanent oorsuizen of gehoorverlies, zo meldt de VRT.

De gespecialiseerde afdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen behandelde na de 22/3-aanslagen 56 mensen. Na de behandeling was er bij alle patiënten sprake van verbetering, toch heeft 40 procent permanente tinnitus of gehoorverlies opgelopen.  Drie patiënten vertoonden ook een perforatie van het trommelvlies ten gevolge van de drukgolf bij de ontploffing. 

Rechteroor

Veel van de behandelde patiënten hebben vooral problemen aan het rechteroor, zegt professor Annick Gilles. "Dit komt omdat de eerste explosie op de luchthaven plaatsvond aan de rechterzijde van de terminal en de meeste mensen zich aan de linkerkant van de explosie bevonden", legt Gilles uit. 

Bij hun vlucht op weg naar de uitgang ging negen seconden later de tweede bom af, opnieuw aan de rechterkant van de meeste mensen.  Op 22 maart 2016 kwamen in totaal 35 mensen om het leven, inclusief de drie zelfmoordterroristen. Ongeveer 340 mensen raakten gewond.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Conny Van den Bosch

    Maar het wordt niet erkend door de ziekenkas en telt dus ook niet voor invaliditeit.

  • WILLY NAEGELS

    Heb er ook al 8 jaar last van, het is niet te genezen en het enige dat je kan hopen is dat er spoedig gewenning optreedt want het is inderdaad niet prettig.

  • Dick van Aggelen

    Tinnitus is zeer lastig te bestrijden, vaak blijft het de rest van je leven aanwezig. Dus sterkte voor de getroffenen.