Tientallen liters mazout in Velp geloosd in Glabbeek

Deze namiddag heeft zich in het Vlaams-Brabantse Glabbeek een ernstige milieuvervuiling voorgedaan. Tientallen liters mazout kwamen er via een beek in de rivier de Velpe terecht. Oorsprong was een foutgelopen mazoutlevering, zo melden de Tiense brandweer en de burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans.

"Rond 18.00 uur kregen we uit de deelgemeente Wever verschillende oproepen over een doordringende mazoutgeur", zegt burgemeester Reekmans. "De geurhinder bleek afkomstig uit de beek en werd veroorzaakt door een dikke mazoutsmurrie die op het water dreef. De stookolie had intussen al de Velpe bereikt en dreigde tot in Tienen te stromen. De brandweer heeft dan een dam op de Velpe gelegd en met schuim en korrels geprobeerd het goedje op te ruimen. Vermoedelijk zal daar morgen nog verder aan gewerkt moeten worden."

Intussen konden brandweer en politie ook de oorsprong van de vervuiling opsporen. "Bij een bedrijf in Hulsbos was een voorraad mazout geleverd en volgens de zaakvoerders had de leverancier daarbij hevig gemorst", gaat de burgemeester verder. "De leverancier zou dat wel opgeruimd hebben maar blijkbaar heeft hij het goedje gewoon in een duiker geloosd. Ik begrijp dat het om een ongeluk gaat maar die man had ons meteen moeten verwittigen. De politie heeft proces-verbaal opgesteld, dit soort ernstige milieuvervuiling kunnen we niet tolereren."