Tienermoeders krijgen binnenkort laagste tarief voor kinderopvang

Thinkstock
Minderjarige moeders zullen binnenkort automatisch de laagste ouderbijdrage toegekend krijgen voor kinderopvang. De Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, CD&V en N-VA hebben daarover een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams parlement, zo melden ze vandaag in een gezamenlijk persbericht.

"Minderjarige moeders kunnen geen contract afsluiten met een kinderopvang", zegt Freya Saeys (Open Vld). "Hun ouders kunnen dat wel. Daardoor wordt het tarief voor de kinderopvang berekend op het inkomen van de grootouders, en niet van de tienermoeders. Dat valt vaak duur uit." Daarom komt er nu voor minderjarige moeders een automatische toekenning van de laagste ouderbijdrage van 5,15 euro per dag.

Sinds enkele jaren daalt het aantal tienermoeders in Vlaanderen. In 2014 waren er 882 moeders jonger dan twintig met een gemiddelde leeftijd van 18,6 jaar. In 2015 waren er nog 843 tienermoeders. "Dat het aantal tienermoeders daalt, betekent niet dat er geen problemen meer zijn. Uit onderzoek blijkt dat tienermoeders veelal behoren tot gezinnen met een lager inkomen en een groter risico op armoede lopen. Zeker wanneer die gezinnen bijkomende financiële lasten moeten dragen", stelt Katrien Schryvers (CD&V).

Het voorstel van decreet is ingediend in het Vlaams parlement en wordt later deze maand besproken in de commissie Welzijn. De indieners Saeys, Schryvers en Lies Jans (N-VA) hopen dat het snel goedgekeurd zal worden.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Moedig ze nog wat aan, ze kunnen niet jong genoeg leren dat ze enkel goed zijn om kindjes te maken.

 • Caroline Bex

  Waarom worden voorbehoudsmiddelen niet terugbetaald? Een spiraal kost 250€, te betalen uit eigen zak. Dit terugbetalen is peanuts is vergelijking met de kost van een kind voor de maatschappij

 • Jos Temmerman

  Die met een leefloon betalen maar 1 euro per dag zowel Belgen als vreemdelingen, iemand die werkt mag dan 500 euro per maand betalen.

 • Jozef Van Raemdonck

  Dan hebben ze meer centen over om op café te gaan

 • Arthur Houben

  40 jaar geleden kon ik begrijpen dat er ongewenste tienerzwangerschappen voorkwamen.Tegenwoordig met alle beschikbare voorbehoedsmiddelen, niet. Wie als kind een kind krijgt moet evenzeer zelf zorgen voor het onderhoud van haar kind,puber of niet! Daar hoeft de maatschappij niet voor op te draaien: op de blaren zitten als je je gat verbrandt.