Tiener wordt aan tramhalte aangevallen door groepje jongeren: hoe reageren de omstanders?

YouTube
Stel: een tiener wordt door een groepje jongeren aangevallen terwijl hij op de tram staat te wachten. Hoe zou u reageren? Dat scenario testte het Belgische collectief ‘Would you react?’ uit aan het Elisabethpark in Koekelberg.

Sommige omstanders deden alsof hun neus bloedde, maar het filmpje focust zich op diegenen die wél tussenbeide kwamen. Een psychologe geeft intussen uitleg bij hun handelingen.

“Moeten we ingrijpen of niet? Het is interessant om te zien welke mechanismen zich afspelen in onze hersenen”, legt het creatieve brein Jonathan Lambinet uit. “Daarnaast hebben we met ons filmpje nog een doel: als mensen bij ons het goede voorbeeld zien, zijn ze in de toekomst misschien sneller geneigd om zelf in actie te treden.”

Arthur, het gewillige slachtoffer van dienst, mag bij dit sociaal experiment inderdaad niet klagen over de hulp die hij krijgt. Een agent in burger, een jong koppel, twee dames met een hoofddoek,... Stuk voor stuk durven ze het aan om de confrontatie aan te gaan met de kinderen. “Maar als het volwassenen waren, zouden we misschien niet op dezelfde manier gereageerd hebben”, stelt een van de reddende engelen. De beelden zijn inmiddels 300.000 keer bekeken.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  En de Vlamingen die daar stonden deden of hun neus bloeden en kom nu hier klagen !

 • maud hallett

  Ik zou zeker reageren

 • ROBERT GERTS

  @ Chris Devlaeminck: inderdaad. Vandaar ook dat ik de laatste 2 jaar NOOIT meer op straat kom zonder mijn duikersmessen rond mijn enkels! Ik ben NIET agressief, maar als er een groep van +/-10 pubers zich naar u keert, wil ik iets hebben om mij te weren! Het is puur als afweermiddel bedoeld!

 • Marc Statham

  Ik zou ze een paar kletsen op hun oren verkopen ,gegarandeerd.

 • Chris Devlaeminck

  @Geert Deseyne. Wat zie jij als reageren? Men kan altijd de politie bellen. Maar tussen komen als een groep iemand aanvalt is iets anders. Voor je het weet heb je een mes tussen de ribben. En denk nu niet dat een half volgroeide puber dit niet durft. Die minderjarigen zijn soms nog de gevaarlijkste. Ze worden toch niet gestraft. En nadien kunnen ze er stoer mee uitpakken.