Tiener pleegt zelfmoord in Ninove nadat naaktfoto van hem online verspreid wordt

Tim Van Damme
In Appelterre, een deelgemeente van Ninove, heeft een tiener zich gisteravond van het leven beroofd nadat er een naaktfoto van hem werd verspreid op sociale media. Nadat G.D.C. (15) zijn bewuste foto had gezien, sprong hij kort voor het plaatselijke station onder een trein. Alle hulp kwam te laat.

Rond 21u50 ontdekte G.D.C. (15) dat een naaktfoto van hem verspreid werd via een Instagrampagina met enkele honderden volgers. De naaktfoto zelf was afkomstig van Snapchat. Dat is een app die voornamelijk door jongeren wordt gebruikt om foto's en filmpjes door te sturen en te delen. 

Kort nadat de foto verspreid werd op de Instagrampagina gooide de tiener zich onder een trein. De brandweer van Ninove, een ziekenwagen en een MUG-team kwamen massaal ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten.

Wie er achter de Instagrampagina zit, is niet duidelijk. Toen het nieuws rond de zelfdoding bekend raakte, werd de pagina verwijderd. Iets later werd er echter een nieuwe pagina opgestart, waar andere jongeren te horen kregen dat ze 'de volgende' zouden zijn.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat het gaat om een wanhoopsdaad", bevestigt parketwoordvoerster Sarah Demeyer in een persmededeling. "De precieze omstandigheden en aanleiding voor de feiten worden onderzocht door het parket Oost-Vlaanderen in samenwerking met de lokale politie van Ninove."
Lees hieronder verder

"Veel vragen"

"Als sociale media mogelijk de oorzaak zijn van wat er gebeurd is, is dat vreselijk om vast te stellen, maar dat is nog niet bevestigd", stelt burgemeester Tania De Jonge van Ninove. "Ik ken de grootouders heel goed en ben bij de familie langs geweest. Ze hebben heel veel vragen en zullen misschien nooit de antwoorden krijgen."

Er wordt opvang voorzien voor de klas- en schoolgenoten van de jongen, zegt de burgemeester. "De dienst slachtofferhulp van de politie is in contact met de school om de leerlingen te begeleiden, in eerste instantie de jongens en meisjes van zijn klas. We hebben ook een project binnen ons jeugdopbouwwerk waarbij weerbaarheid voor alle vormen van verslaving uitgewerkt wordt, en sociale media is daar een onderdeel van. We gaan in kaart brengen wat er al gebeurt en of we het nog kunnen versterken."

Experts: "Zelfdoding heeft nooit één oorzaak"

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie wijst erop dat zelfdoding nooit één oorzaak heeft. "Zelfdoding is steeds het resultaat van een zeer complex samenspel van factoren. Er is nooit sprake van één duidelijke oorzaak, er kan wel een trigger zijn die voorafgaat aan de zelfdoding, maar bij zelfdoding is er steeds sprake van zowel biologische, psychologische als sociale factoren", aldus nog de mededeling.

"Sexting maakt deel uit van het opgroeien en behoort tot de normale seksuele ontwikkeling", zegt Dirk Depover van Child Focus. De problematiek van uit de hand gelopen sexting, als seksueel getinte foto's doorgestuurd worden zonder toestemming, neemt echter toe. "Als je zo'n foto maakt, zorg dan dat je er niet herkenbaar opstaat. En hou die foto's voor jezelf", raadt de woordvoerder van Child Focus aan. 

Depover wijst op de diepe trauma's die het gevolg kunnen zijn van het ongevraagd verspreiden van seksueel getinte foto's. "Het is een schending van de privacy, de intimiteit en het vertrouwen. Het is het toebrengen van een kwetsuur; het is eigenlijk een psychische messteek." Adolescenten hebben de verantwoordelijkheid om daar niet aan mee te doen. 

Child Focus wijst er nog op dat ouders er goed aan doen om belangstelling te tonen voor het onderwerp en erover te praten met hun kinderen. "Aan tafel moet de virtuele wereld even aanwezig zijn als de echte wereld."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.