Tienen organiseert naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten 'Kweikersparade'

PHOTO_NEWS
Naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten organiseert de stad Tienen op zaterdag 10 oktober samen met enkele lokale organisaties voor het eerst de 'Kweikersparade', genoemd naar een van de bijnamen van de Tienenaar. Tijdens deze stoet zullen ruim 400 figuranten in tien taferelen historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Suikerstad uitbeelden.

Tijdens deze circa 3 km lange 'Kweikersparade', die men vanaf heden overigens om de vijf jaar wil gaan organiseren, komen alle belangrijke historische Tiense gebeurtenissen aan bod zoals de Gallo-Romeinse nederzetting, de paardenprocessie in Hakendover of de geschiedenis van de suikerfabriek. Ook de Tiense reuzen zullen van de partij zijn. De parade wordt op de Grote Markt afgesloten met een vuurwerkspektakel.

Vlak voor de start zal stadsbeiaardier Luc Rombouts het Tiense Reuzenlied over het centrum laten weerklinken. Ook alle klokken van de kerken zullen luiden. De organisatoren roepen op om in de stad de Tiense wit-blauwe vlaggen uit te hangen. Voorafgaand aan de stoet, die om 18 uur 30 zal vertrekken, organisert de Tiense Gidsenbond om 13 uur 30 een stadswandeling over 1.000 jaar stadsrechten en de stoetentraditie in Tienen.