Tienduizenden oude dieselwagens geëxporteerd naar Oost-Europa

Thinkstock
Nu veel West-Europeanen een afkeer van dieselauto's gekregen hebben en die wagens hier steeds vaker verbannen worden uit de steden, belanden tienduizenden oude dieselwagens in Oost-Europa. Bulgarije alleen heeft vorig jaar meer dan 100.000 occasiewagens ingevoerd, waaronder 35.000 dieselwagens. Dat heeft milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) vandaag bekendgemaakt in Brussel. De helft van die ingevoerde dieselwagens is ouder dan tien jaar.

Bij de dieselwagens die in Bulgarije ingevoerd werden, ligt de uitstoot van stikstofoxiden gemiddeld twaalf keer hoger dan de Europese limieten voor nieuwe wagens. Ook ontbreekt bij de oude dieselwagens een partikelfilter tegen fijn stof, aldus T&E.

De dieselwagen heeft na onthullingen over gesjoemel met software bij het Duitse concern Volkswagen en sinds de komst van lage-emissiezones in veel steden in West-Europa aan populariteit verloren.

T&E nam de export naar Bulgarije onder de loep omdat dat land momenteel voorzitter is van de EU en er dinsdag een informele bijeenkomst plaatsvindt van de ministers van Milieu. 
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Wel welke Politieke Partij is hier nog niet komen zeveren over lage emmissie zone en dieselwagens, dus weet voor wie je moet stemmen doen AUB.

 • Mario Bocque

  Een geluk dat we die zijn aanwezigheid maar een jaar niet meer moeten verdragen. Of een andere minister draaglijker gaat zijn moeten we dan maar afwachten, zeker ?

 • Lucien Mertens

  Waar halen ze het, een afkeer gekregen voor dieselauto's?! Men zet de mensen het mes op de keel... wat hier een serieuze nuance is.

 • Mario Bocque

  Tja, die nieuwe brandstof 95 E10 brengt meer in de staatskas daar de auto"s ook meer verbruiken...dus ook meer vervuilen. Maar dat is nu ook gewoon bijzaak.

 • Bob Boomer

  - Wat had je gedacht! Dat politiekers problemen oplossen? Neen, ze verschuiven het probleem. Zie het ontraden v/h smartphone gebruik in de wagen en nu het willen invoeren v/e infoapp qua verkeer op die zelfde smartphone. Ja, ja, mr. Weyts (N-VA), ook jij bent onmiskenbaar een politieker!