Tienduizenden gepensioneerden moeten plots belastingen betalen

 Volgens experts kunnen tienduizenden gepensioneerden met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro, tot 45 euro per jaar verliezen.
Shutterstock Volgens experts kunnen tienduizenden gepensioneerden met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro, tot 45 euro per jaar verliezen.
In plaats van de fiscale pensioenval op te lossen, heeft de regering een nieuwe val gecreëerd. Tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betaalden, moeten dat nu wel doen. Dat bericht De Tijd vandaag.

De federale regering dacht in november dat ze een oplossing voor de fiscale pensioenval gevonden had, schrijft de krant. Die val leidt ertoe dat in sommige gevallen een verhoging van het brutopensioen uitmondt in een lager nettopensioen.

Correctie zorgt voor neveneffecten

De oplossing geldt al voor de pensioenen die ontvangen zijn in 2017. Sinds december kunnen studiejaren worden afgekocht onder de nieuwe procedure.
"Maar de correctie van de regering zorgt voor neveneffecten", berekende de consultant PricewaterhouseCoopers (PwC). "Wie een maandelijks brutopensioen ontvangt dat tussen 1.263 en 1.329 euro ligt, kan er tot 100 euro per jaar op vooruitgaan. Maar tienduizenden gepensioneerden met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro, kunnen tot 45 euro per jaar verliezen", aldus pensioenexpert Pieter Gillemon. Alleenstaanden die hun pensioen aanvullen met werken, riskeren een nog groter verlies.

Snel rechtzetten

 Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil zo snel mogelijk bekijken hoe een mouw kan worden gepast aan het probleem. "Het kan niet de bedoeling zijn dat er nieuwe pensioenvallen ontstaan en gepensioneerden er op achteruitgaan", reageert het kabinet. "Er moet zo snel mogelijk onderzocht worden hoe neveneffect weggewerkt kan worden. Dit fiscaal systeem is een erfenis van decennialang bricoleren."

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne wil dat de regering haar huiswerk overdoet. "Het is onaanvaardbaar dat hogere of gelijk gebleven brutopensioenen netto op een achteruitgang neerkomen, omdat de fiscus het surplus afroomt", vindt hij. "Minister Van Overtveldt stelde dat in het kader van de begroting 2018 een oplossing ten gronde zou worden uitgewerkt, maar dat is dus niét gebeurd." Van Quickenborne vraagt dat de N-VA-minister nu snel met een definitieve oplossing op de proppen komt.

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn vraagt dat weer de regering snel een wettelijk mechanisme uitwerkt om te anticiperen op pensioenvallen. "Bij elke aanpassing van sociale rechten, zoals pensioenrechten, is het aangeraden om meteen ook alle fiscale aspecten te onderzoeken", zegt Deseyn. Hij diende eerder al samen met partijgenoot Stefaan Vercamer een wetsvoorstel in om het eerste probleem aan te pakken. Daarin worden pensioenen en vervangingsinkomsten volledig van belastingen vrijgesteld als het totale netto-inkomen van een gezin enkele uit pensioenen of vervangingsinkomsten bestaat, op voorwaarde dat het totale inkomen niet boven een maximumbedrag uittorent. Als dat wel het geval is, mogen de belastingen nooit hoger zijn dan het bedrag waarmee de grens is overschreden. 




486 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Als er in het ene land belastingen af gehouden wordt mag dat niet in het andere, henrica. Daar is een belastingverdrag over. Maar je pensioen in Nederland is te klein om het te belasten. Maar in het land waar je woont zal men wel alle pensioeninkomsten samentellen en daar op belasten. En dat zorgt er voor dat je aanvullend pensioen wel belast wordt.

 • henrica diepstraten

  Een vraagje. Ik krijg vanuit nederland een kleine aanvullende pensioen,daar word in nederland geen belasting af gehouden. Mogen ze dat dan eigenlijk wel hier in belgie doen. Ik moet de helft van wat ik uit nederland krijg af geven aan de belasting. Hier krijg ik ook wel pensioen omdat ik hier gewerkt heb ,maar dat is het minimum omdat ik dat van nederland er bij krijg. Wie kan mij zeggen of dqt mag. Alvast bedankt. U kan kontakt opnemen via facebook onder diepstratenriet

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Hadden ze mij op mijn loon niks afgehouden voor mijn pensioen dan had ik van dat geld nu maandelijks heel royaal kunnen leven. Nu krijg ik maandelijks een aalmoes toegestopt waar ik mee kan OVERleven omdat ik een eigen huis heb. Waar zijn de dieven die mij een fortuin afgehouden hebben met dat bedrag gebleven ?

 • JOHAN Goossens

  ja , de verlofgangers die naar hier komen moeten ook (gratis)wonen, eten ,tv kijken , naar huis kunnen bellen,skypen, en met de auto rijden dan laten ze nog eens onder het mom van gezinshereniging hun ouders en grootouders naar hier komen die dan ook nog een pensioen krijgen,blijft gij maar tot uw 65 werken -iemand moet dat betalen-en met een beetje geluk sterft ge zogauw ge met pensioen zijt en kunnen dat ook aan hen geven

 • chantal prez

  In onze buurlanden betaalt men 15% van het bbp uit aan gepensioneerden. Hier zal het tot 2060 duren eer men dezelfde bedrag uitkeert aan gepensioneerden. De pensioenen zijn hier 13% tot 43% lager dan in al onze buurlanden! Het probleem is dat men het geld om de pensioenen te verhogen liever geeft aan de rijken voor vennootschapsbelasting te verminderen en niks doet tegen fraude,die in België tot 100 miljard per jaar oploopt!Dat krijg je met een regering zonder sociale partij erin.