Tienduizend laptops gezocht voor kwetsbare leerlingen

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA)
Photo News Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA)
Vlaamse scholen sloten na de coronamaatregelen van de overheid hun deuren. Thuisonderwijs is niet voor iedereen een evidentie. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat op zoek naar 10.000 laptops voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die thuis geen computer hebben. Bedrijven worden opgeroepen om recente gebruikte laptops te doneren. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vraagt de steden en gemeenten intussen om bij te springen, bijvoorbeeld door materiaal uit te lenen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Met de coronacrisis wordt er ingezet op thuisonderwijs, maar niet alle leerlingen hebben thuis een computer. Om te vermijden dat zij een leerachterstand oplopen, worden er nu snel 10.000 laptops gezocht. Weyts hoopt die tegen het einde van de paasvakantie bij elkaar te hebben. “We denken dat 1 à 2 procent van de jongeren in Vlaanderen geen pc heeft, geen enkel exemplaar in heel het huis. Als we het afstandsonderwijs willen laten slagen, moeten we iedereen kunnen bereiken, vandaar dit initiatief.”

Op dit moment zijn er al duizend toestellen verzameld en Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij om de volgende tweeduizend gebruikte computers in orde te brengen.

Bedrijven doneren gebruikte laptops

Bedrijven worden opgeroepen om gebruikte laptops te doneren. Ophalen is mogelijk vanaf dertig toestellen. Ook een financiële bijdrage is mogelijk op BE10 0000 0000 0404 met vermelding ‘L83229 : Digital4Youth’. Brussels onderwijsminister Sven Gatz (Open VLD) voorziet 50.000 euro voor de Brusselse scholieren.

Internetproviders voorzien sinds vorige week inlogcodes voor gemeenten, OCMW’s, scholen of jeugdorganisaties voor leerlingen zonder internettoegang

Bart Somers

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vraagt intussen de steden en gemeenten om kinderen uit kwetsbare gezinnen naar gratis internet te leiden of laptops uit te lenen. Ze kunnen dat bijvoorbeeld doen via de uitleendiensten of de bibliotheken.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers
Photo News Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers

“Met een laptop zonder wifi ben je natuurlijk niet veel”, zegt Somers. “Daarom voorzien de internetproviders, zoals Telenet en Proximus, sinds vorige week inlogcodes voor gemeenten, OCMW’s, scholen of jeugdorganisaties voor leerlingen zonder internettoegang. Ze mogen het signaal in de buurt gratis gebruiken tot het einde van het schooljaar, waardoor ze toegang hebben tot het internet en lesmateriaal.” 

Lokale besturen worden opgeroepen dat aanbod te promoten.

Tot slot denkt Somers aan het opzetten van een buddydienst waarbij vrijwilligers online huiswerkbegeleiding geven. 

Lees ook:

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gabby Vanmuysen

  Ik heb een laptop Windows 10 die ze mogen hebben .

 • Tiffanie Denolf

  is er een manier voor particulieren om laptops te doneren? Ik denk dat je er wel een heel deel kan verzamelen op die manier... Hier hebben we alvast eentje..

 • Melissa Kristof Vyvey Kindt

  Beste ik heb een oudere laptop waar kan deze doneren

 • CATHERINE ROUSSEEUW

  Wij hebben een 3,5 jarige laptop die we graag willen geven voor de kwetsbare jongeren. Waar in Antwerpen kan dit?

 • Francis Dewitte

  Ik heb een achtjarige Samsung zonder lader. Werkt perfect. Waar in het Antwerpse kan ik ermee iemand helpen?