Tienduizend bezoekers op krakelingenfeest

In Geraardsbergen volgden deze namiddag zo'n tienduizend mensen een historische stoet die voorafging aan de door UNESCO als werelderfgoed erkende krakelingenworp. Volgens de toeristische dienst waren er net iets minder kijklustigen dan vorig jaar door de concurrentie van het carnaval in Ninove.

Vanaf 15 uur trok de historische Krakelingenstoet door de straten van Geraardsbergen. Samen met Tonnekensbrand om 20 uur luidt dit dubbelfeest vol eeuwenoude tradities en symbolen het begin van de nakende lente in.

In de stoet stappen elk jaar opnieuw meer dan 1.000 participanten mee op. Ze beeldden een aantal stukken uit de Geraardsbergse geschiedenis uit. In 1515 werden relieken van de Heilige Bartholomeus vanuit het Kartuizerklooster van Sint-Martens-Lierde overgebracht naar de parochiekerk van Geraardsbergen. Dit jaar viert Geraardsbergen dus 500 jaar Processie van Plaisance. Enkele weken voor de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815, vond een indrukwekkende parade van 6.000 ruiters plaats. Dit gebeurde bij de Gaversmeersen, een vlakte die nu gekend is als het Provinciaal domein De Gavers. De stoet had niet alleen oog voor de soldaten, maar ook voor de vrouwen die het leger om verschillende redenen volgden.

"Het mooie weer en het feit dat het krakelingenfeest niet samenviel met Aalst Carnaval, lokte zo'n tienduizend mensen", zegt Melissa Pletinckx van de toeristische dienst. "Dat zijn er iets minder dan vorig jaar omdat we dit jaar concurrentie hadden van het carnaval van Ninove."

Op de Oudenberg startte rond 17 uur de krakelingenworp, waarbij duizenden krakelingen (mastellen) naar het publiek worden gegooid én eentje daarvan was een juweel met een waarde 500 euro. Die werd opgevangen door een jongetje uit Lierde.

Net voor de krakelingenworp dronken burgemeester, schepenencollege en gemeenteraadsleden een slok wijn met levend visje uit een oude beker. Aan de worp zelf namen onder meer minister van Staat Herman De Croo en Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) deel.