Tien Brusselse gemeenten naar rechter tegen geluidsoverlast luchthaven: "Inbreuken bij 90% van nachtvluchten"

Het Brussels gewest inde deze legislatuur al 1.244.350 euro aan boetes.

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Tien Brusselse gemeenten hebben zich aangesloten bij de dagvaarding in kort geding van de federale staat door het Brussels Gewest, vanwege de schendingen van de geluidsnormen door Brussels Airport. 

Het gaat om Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Etterbeek, Elsene, Jette, Schaarbeek, Brussel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. Dat zegt het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Frémault vandaag in 'L'Echo'.

De dagvaarding van het Brussels Gewest dateert van juni. Een jaar eerder was de staat voor de eerste keer veroordeeld tot het aanpassen van het gebruik van de Kanaalroute, de Ringroute en de route in het verlengde van landingsbaan 01 boven het zuidoosten van Brussel. De tien Brusselse gemeenten hebben zich dus sinds juni aangesloten bij de nieuwe dagvaarding van het gewest.

Inbreuken

Volgens een interne nota van de Brusselse regering bedraagt het percentage inbreuken in de Kanaalzone 55 tot 64 procent. Een geluidsmeter in Sint-Pieters-Woluwe zou zelfs overtredingen registreren bij 90 procent van de nachtvluchten. "De staat nam geen enkele concrete maatregel om de schendingen op korte termijn te stoppen of gewoon maar te verminderen", staat in de nota.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) herhaalt dat een effectenrapport naar de activiteiten van de luchthaven is besteld.

"Vliegtuigmaatschappijen zullen boetes blijven krijgen"

Het Brussels gewest inde deze legislatuur al 1.244.350 euro aan boetes voor het overtreden van de geluidsnormen door vliegtuigmaatschappijen, dat blijkt uit cijfers die Belga kreeg van het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault.

Het Brussels gewest legde sinds 2000, het jaar van de nieuwe, striktere geluidsnormen in voor vliegtuigen die over het gewest vliegen, al liefst 18.403.908 euro aan boetes op. Daarvan is 9 miljoen euro aan boetes definitief. In totaal werd al 2.228.716 euro aan boetes betaald, waarvan ruim 1,2 miljoen tijdens deze legislatuur.

"De vliegtuigmaatschappijen zullen boetes blijven krijgen zolang ze de geluidsnormen, die het gewest oplegt, blijven overschrijden. Dat is nooit veranderd", stelt een woordvoerder van minister Fremault.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  En wat gaan die zeveraars doen als Zaventem dicht gaat,en iedereen op straat staat? Gaan zij dan ook naar de rechter stappen om die werklozen(dankzij hen) terug werk te geven?

 • FRANCIS vanoverschelde

  Drink een fles wijn. Onnozelaars . Dan slaap je beter .

 • joannes Roderigas

  natuurlijk dat , de ps wil dat, gewoon een politiek spel.

 • frank willems

  Van al deze gemeentes geen personeel meer aannemen op zaventem ,dan kunnen ze goed uitslapen.

 • Marc Baeyens

  Maak van Zaventem een regionale Vlaamse luchthaven ; de vliegroutes moeten we er dan maar bijnemen. Binnen twintig jaar zijn de vliegtuigen voor de helft minder lawaaierig en hebben daar geen last meer van. De Vlaamse economie daarentegen heeft er een ferme opsteker bij.