Tien beste schakers ter wereld strijden tegen elkaar in Leuven

De Nederlandse topschaker Anish Giri
EPA De Nederlandse topschaker Anish Giri
Van vrijdag 17 tot maandag 20 juni nemen de tien beste schakers ter wereld het in het stadhuis van Leuven tegen mekaar op in het kader van de 'Your Next Move Grand Chess Tour'. Your Next Move is een organisatie die schaken promoot als educatief project voor jongeren. Volgens de initiatiefnemers gaat het om het grootste schaaktoernooi ooit in ons land.

De top 10 van de schaakwereld bestaat uit spelers uit Noorwegen, India, Rusland, Bulgarije, VS, Nederland, Armenië en Franrkijk. De huidige wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) is van de partij, net als de vroegere wereldkampioenen Viswanathan Anand (India), Vladimir Kramnik (Rusland) en Yeselin Topalov (Bulgarije). Uit Nederland participeert de 22-jarige Anish Giri, die te boek staat als het nieuwe wonderkind in de schaakwereld. De prijzenpot voor dit toernooi beloopt 150.000 dollar.

Donderdag 16 juni, daags voor de start van het toernooi, spelen de deelnemers in het stadhuis een simultaan schaakspel tegen een 30-tal kinderen en tegen sponsors en VIPS.

Your Next Move promoot het schaken bij kinderen en jongeren omdat het hen leert hoe moeilijke situaties snel en onder druk te analyseren en aan te pakken. De organisatie wijst erop dat dezelfde kwaliteiten onmisbaar zijn in het hedendaagse leven dat alsmaar complexer en globaler wordt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.