Tiele (3) is allergisch voor bijna alles. "Moeten we hem altijd binnenhouden? Het ventje moet toch iets aan zijn leven hebben?"

Jan De Meuleneir - Photo News
De ouders van Tiele, een schattige kleuter van 3 uit het Antwerpse Itegem, zijn ten einde raad. Hun oogappel is allergisch voor zowat alles. Hij mag bijna niks eten, kan niet buiten spelen of naar school gaan en lijdt constant onder extreme jeuk. "Ik heb schrik dat hij met ouder te worden gaat denken: 'Zo wil ik niet leven'", zegt mama Heidi.

Vier jonge kinderen in één woonkamer: u weet hoe zoiets gaat. Veel lawaai en drukte, maar vooral pret en plezier. Kleine blonde Tiele kraait het uit tijdens het ravotten met broer Mathis (7) en zus Mirthe (10). De jongste van de bende, Nelle (1), kijkt toe van een veilige afstand. "Tiele heeft juist een baxter gehad, dan staat hij altijd wat heviger", lacht mama Heidi wanneer ze haar zoon over de zetel ziet wervelen.

Hoewel het een mooie zonnige dag is, kunnen de kinderen niet buiten spelen. Te gevaarlijk voor Tiele, die allergisch reageert op bijna alles wat in het dagelijkse leven voorkomt: van dierenhaar tot huisstof, bloemen en zo goed als alle voeding. Als hij overdag 'zondigt', ligt hij de hele nacht te huilen in z'n bedje, met huiduitslag, dikke lippen, gezwollen ogen en extreme jeuk. Om niet ondervoed te geraken, draagt hij een maagsonde. Naar school gaan is uitgesloten. Het ergst van al: een diagnose lijkt er niet snel aan te komen. Laat staan een remedie. Tiele is een vraagstuk voor de geneeskunde. Zijn ouders Tom Van Doninck en Heidi Torfs strijden al drie jaar vruchteloos voor medische erkenning.

Krabben, krabben

"Vrijwel onmiddellijk na z'n geboorte werd het ons duidelijk dat er iets scheelde met Tiele", zegt mama Heidi. "Dag en nacht brulde hij alles bij elkaar. En vooral krabben, krabben, krabben. Na drie weken stond hij vol met lelijke eczeem. Z'n huid kwam er in grote lappen af. De kinderarts heeft ons meteen doorgestuurd naar een universitair ziekenhuis. Eerst Antwerpen, vervolgens Leuven. Daar bleek dat zijn allergiewaarden extreem hoog waren. Hoger dan ze ooit hadden gezien bij zo'n jong kind."

Tiele kreeg antibiotica en cortisone, wat kortstondig hielp. "Maar een week later stonden we daar terug, omdat de oorzaak niet aangepakt werd. Vervolgens werd beslist om het grootste deel van z'n voeding te schrappen. De open wondes werden beter, maar de jeuk bleef. Bovendien stopte hij met groeien. Eigenlijk geraakte hij ondervoed. Dat bleek dus ook geen oplossing." Tiele werd opgenomen in het ziekenhuis, voor verdere onderzoeken en DNA-tests. Aanvankelijk voor één week, maar het werden er tien. Nog werden de dokters niet wijzer.

Speling van de natuur

"Nu nog worden er bij elke bloedafname steeds nieuwe allergieën ontdekt", zegt Heidi. "Er is volgens de dokters iets grondig mis met zijn lichaam. Maar wat precies, dat hebben ze tot op de dag van vandaag nog niet ontdekt. Ze kennen ook geen gelijkaardige gevallen. Er zijn wel mensen met voedingsallergieën óf kattenallergie óf pollenallergie. Maar niemand die het allemaal tegelijk heeft. De ziekte van Tiele is waarschijnlijk een speling van de natuur."

Hoe ziet mama Heidi de toekomst van haar zoontje in? Welke beperkingen leggen Tieles allergieën op het gezin en waarom lukt het niet om een erkenning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap te krijgen? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Evy Van den Broeck

  Ik zelf ook van baby af aan alles allergisch vis, huisstofmijt, boompollen, graspollen Kat en hond, frangance, nu altijd nog astma en eczeem maar in mindere mate door de juiste medicatie en opvolging

 • Samira Kasimi

  Mijn zus van 11 jaar heeft dit probleem al van haar 6 jaar. Allergie van eten tot stof en haar dieren en al. Door die medicatie te nemen heeft ze nog eens astma bij gekregen . Op het gras mag ze niet spelen. Als ze iets eet wat niet mag of dier heeft aangeraakt snachts krabben en wondjes. Ze zit vol met eczeem. Ze moet op katoenen laken slapen 100 procent. Nog steeds is raadsel warom dat ze heeft en wanneer het stopt.

 • Lisa Verburgh

  Ik had ze wel allemaal tegelijk... voedingsallergieen, huisstofmijt, dierenhaar, hooikoorts, medicatie-allergie.... met de jaren allemaal weg gegaan. Nu nog enkel dierenhaar, hooikoorts en gebakken vis...

 • josepha Van nuffel

  Heel erg als een kind en ouders zo moeten leven ik hoop dat ze echt vinden voor wat en dat de kosten terug betaald worden