Thyssen: "Verhofstadt maakt geen kans"

Guy Verhofstadt (Open Vld) maakt als kandidaat van de Europese liberalen geen kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Marianne Thyssen, de Europese lijsttrekker van CD&V, wierp dat de ex-premier vanmiddag voor de voeten tijdens een debat in VTM NIEUWS.

Dat meer Europese samenwerking belangrijk is verdedigen zowel Marianne Thyssen als Guy Verhofstadt. "Eén Europese stem zal ook Vlaanderen sterker maken", denkt Thyssen. En ook in de rest van de wereld kan de EU een rol van betekenis spelen. Volgens Verhofstadt is dat al bewezen in Oekraïne.

"De problemen die zich nu voordoen zijn van zodanig grote schaal dat we daarvoor moeten samenwerken", vertelt Verhofstadt. "Het is dan ook ongelooflijk dat de nationalisten zich daarvoor willen terugtrekken achter hun eigen grenzen. Hoe kunnen we dan bijvoorbeeld iets doen aan de klimaatopwarming, de crisis, de migratiepolitiek?"

Luchtfietsen
Marianne Thyssen gelooft daar ook in, al vindt zij dat het Europese project moet worden aangepakt als een rittenkoers in het wielrennen. "Verhofstadt fietst soms in de lucht. Je moet het stap voor stap doen, zodat je vooruitgang boekt en waarbij je elke stap ook verdedigt. En dat mis ik soms bij Guy Verhofstadt, waardoor hij zijn troepen verliest."

Thyssen, die met de CD&V deel uitmaakt van de Europese Volkspartij (EVP) van Juncker, gelooft niet in de kansen van Verhofstadt. "Ik heb respect voor het enthousiasme waarmee hij campagne voert, maar Guy," richtte ze zich rechtstreeks tot haar concurrent, "jij weet even goed als ieder ander dat je in die campagne om voorzitter van de Commissie te worden geen kans maakt."

De verschillende fracties in het Europees Parlement hebben de afspraak gemaakt dat wie als grootste uit de verkiezingen komt, als eerste mag proberen een meerderheid achter haar kandidaat te scharen. "Als we naar de peilingen kijken, zien we dat de liberalen mijlenver achteroplopen op de socialisten en nog meer op de christendemocraten. Het zal dus gaan tussen de christendemocraat Juncker en de socialist Schulz", weet Thyssen.

Achterkamers
Als de socialisten de grootsten worden, zal de EVP zich achter Schulz scharen, ging ze verder. "Maar niet achter Verhofstadt, want die keuze gaat er niet zijn. Of gaan we na de verkiezingen zeggen: 'De fractie van Juncker is de grootste, maar we gaan toch even bekijken of we dat niet in de achterkamers kunnen bedisselen en dat postje kunnen doorschuiven naar Guy Verhofstadt?' Ik denk dat dat niet democratisch is en dat we dit niet aan de mensen kunnen verkopen."

Verhofstadt is het met die analyse niet eens en is ervan overtuigd dat hij een programma heeft dat een meerderheid kan verzamelen in het Parlement. "Wij zijn de derde grootste en wij proberen groter te zijn dan de eurosceptici, dat is mijn inzet. Ik denk dat ik met alle pro-Europeanen in het Parlement een meerderheid kan maken."