Thyssen over Vijnck: "Politiek is geen voetbal"

UNKNOWN

Marianne Thyssen, voorzitster van de Cd&V ergert zich aan de affaire tussen Open Vld en Lijst Dedecker rond Kamerlid Dirk Vijnck. "Politieke partijen zijn geen voetbalploegen die spelers transfereren of uitlenen. In een partij ben je actief uit overtuiging, niet vanuit de vraag wie het hoogste bod doet", zegt ze in de digitale nieuwsbrief van haar partij.

Liberale zondes
Thyssen zegt niet te willen aanvaarden dat dat soort partijken normaal en gangbaar is in de politiek. "Dit is in geen geval normaal. Ik aanvaard niet dat men de indruk wekt dat het er overal zo aan toe gaat. Wij doen dat niet, en naar mijn inschatting doen de meeste partijen dat niet." Fijntjes voegt ze er aan toe dat het wel de liberale partijen zijn die van overlopen een competitie maken.

Wederzijds uitlokkingen
Thyssen stoort zich naar eigen zeggen aan de "wederzijdse pogingen" om mensen bij elkaar weg te lokken. Ze herinnert eraan dat haar partij daar enkele jaren geleden zelf het slachtoffer van werd en citeert de namen van Annemie Turtelboom, Johan Van Hecke en Karel Pinxten, die allen bij Open Vld terecht kwamen.

Koopwaar
Ook heeft Thyssen kritiek op de manier waarop men "politieke mandaten en kabinetsfuncties tot koopwaar herleidde". Een politiek mandaat is een verantwoordelijkheid die je van de kiezers krijgt, stelt de voorzitster.

"Wie op een kabinet werkt, moet over de juiste expertise en een flinke portie werkkracht beschikken. Kabinetten zijn er voor de beleidsondersteuning, het zijn geen parkeergarages."

Overlopers
Ze wijst er daarbij op dat in het Vlaams parlement de voltallige LDD-fractie uit overlopers bestaat, "en ook Open Vld heeft blijkbaar nog steeds niet begrepen dat overloperij averechts werkt. Ik wil en zal dit niet misbruiken om nu met leedvermaak enkele politieke concurrenten op de korrel te nemen. Maar ik hoop wel dat ze hier zelf belangrijke lessen uit trekken", aldus nog Thyssen. (belga/edp)Video