Thuiszorgster trekt aan alarmbel: "Ik kan mijn werk niet veilig uitvoeren"

EPA
Een thuiszorgster uit de regio Antwerpen trekt in een open brief aan de alarmbel. Ze vindt dat ze haar werk niet veilig kan uitvoeren, omdat ze geen mondmaskers krijgt. "Wij zorgen zo al weken voor gevaar. Gevaar voor onze cliënten, voor onszelf en voor ons gezin", klinkt het. Bij Ferm, de vroegere Landelijke Thuiszorg, garanderen ze dat de mondmaskers eraan komen.

"Eigenlijk is het surreëel. Wij komen iedere dag bij de fysiek zwakkeren over de vloer. Grootouders die alleen nog maar vanachter het raam eens naar hun kleinkinderen mogen zwaaien, maar wij staan dan wel naast hen, zonder mondmasker", zegt de verzorgster, die anoniem wil blijven. 

"Ik werk al vijftien jaar als verzorgende en ik wil tijdens de coronacrisis ook blijven werken. Ik wil er zijn voor onze cliënten, want zij hebben onze hulp nodig, meer dan ooit tevoren. Ik heb me de voorbije weken bijzonder flexibel opgesteld, maar de laatste dagen valt het me zwaar. Dat de verpleging zonder bescherming niet kan werken, dat kan iedereen goed begrijpen. Maar wij, wij zorgen al weken voor gevaar. Gevaar voor onze cliënten, voor onszelf én voor ons gezin."

Ze doet in de open brief een oproep om ook voor thuiszorgers adequate bescherming te voorzien en om enkel voor dringende zorg te worden ingeschakeld. Voorts pleit ze ook voor de invoering van een tijdelijke werkloosheid door overmacht. 

"Dat is nu inderdaad niet mogelijk, omdat thuiszorg een cruciale, essentiële sector is. Wij moeten blijven instaan voor de mensen die zorg nodig hebben", reageert Caroline Audoor, persverantwoordelijke bij Ferm. 

"Of het mogelijk is om enkel voor dringende zorg te worden ingeschakeld, moet geval per geval met de leidinggevende besproken worden. Daar kan ik mij niet over uitspreken. Maar die mondmaskers komen eraan. Ze zijn besteld en werden intussen ook geleverd. Wij doen er alles aan om onze medewerkers en onze cliënten te beschermen. Daarom heeft het vrouwennetwerk van Ferm zelf intussen ook al vierduizend mondmaskers gemaakt.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacky Vanderplas

  Wij zijn er klaar voor! En heeft (dokter)de block zich veilig afgesloten van de wereld en corrona. Inplaats haar schort aantrekt en zij zich ten dienste stelt van zieken en hulpverleners en mee in de linie zet. Ondertussen komt het virus met ladingen binnen op luchthaven zonder testen zonder quarantaine .ik woon momenteel in een land waar enkel de bewoners nog binnen mogen en dirrect in quarantaine gaan ged 14 dagen .iedereen gedraagd zich gedisiplineerd en hulpvol voor ons,oudere buren.

 • Ronny Biesen

  Begrijp ook niet waarom men de 5 miljoen niet verdelen kan onder al het verplegend personeel, zeker als men weet dat er nog 6 miljoen maskers extra komen.

 • Yvan Lissens

  Jorge: In de supermarkt, waar ik ga winkelen, hebben ze doorzichtige schermen geplaatst tussen de kassier en de klant. Lijkt me heel wat effectiever dan mondmaskers.

 • Gino Sinnesael

  "Mondmaskers dragen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, heeft weinig zin. Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor zorgpersoneel heeft het gebruik van zo’n masker wel zin" aldus de virologen. Waarom worden er dan massaal besteld "voor de bevolking", met fraude tot gevolg? Waarom was er geen stich voor de zorgverstrekkers? De crisis "onder controle"? Kotblijvers zijn de slimste!

 • Pascale Simmonds

  Iedereen die door zijn werk met meerdere mensen in contact komt, heeft recht op bescherming ! Als de werkgever dit niet kan geven,heeft men het recht om werk te weigeren.