Thuisverplegers fraudeerden voor meer dan 2,7 miljoen euro in 2017

Inspecteurs van het Riziv hebben vorig jaar voor meer dan 2,7 miljoen euro fraude blootgelegd die werd gepleegd door thuisverplegers. Dat is bijna 1 miljoen euro meer dan in 2016, en meer dan de helft van de vastgestelde fraude in de hele gezondheidszorg. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vrijdag.

Het gaat in totaal om 33 dossiers. Thuisverplegers frauderen door prestaties aan te rekenen die niet zijn uitgevoerd, of door een ­patiënt op papier meer hulpbehoevend te maken, om zo meer geld op te strijken. 

Maar volgens Lucien Speeckaert van beroepsvereniging VBZV is een deel van de fraude te wijten aan het feit dat voor verschillende soorten verzorging geen code bestaat. "Om toch vergoed te worden, moeten thuisverplegers dan een foutieve code in­geven."

Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V), die de cijfers opvroeg, vindt dat fraudeurs strenger ­gestraft moeten worden. "Nu krijgen ze een boete die maximaal 200 procent bedraagt van het gefactureerde bedrag."
108 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Gijselaar

  Ook mee gemaakt mijn ouders moesten tekenen voor verzorging dat ze niet deden,ze hadden zogezegd geweest terwijl ze helemaal niet geweest waren.Toen ik mijn moeder in huis nam kwamen er 3 voor verzorging moest ik ook tekenen voor wat ze niet deden,heb natuurlijk niet getekend dat was blijkbaar niet naar hun zin.

 • Gerard Braeckmans

  Dat kan allemaal zijn Luc Janssens, het gaat hem hier om fraude, nie over slavernij.

 • cecilia neven

  heb heel veel respect voor de zelfstandige thuisverpleegsters. Zij moeten vroeg opstaan en laat werken. En dan nog de administratie doen dank zij Magie de Block

 • Ian Vandenbossche

  Door beloning ‘per prestatie’ wordt fraude in de hand gewerkt. Dat geldt ook voor artsen, tandartsen, kinesisten,...

 • Marc Statham

  Na de foefelaars van zelfstandigen ,nu de foefelaars van thuisverplegers.