Thuis-actrice over asbest en Eternit: "Ik ben mijn vader kwijt, mijn grootvader... Daar kan geen € 35.000 tegenop"

Eén
Ook Thuis-actrice Tina Maerevoet kent de pijnlijke klappen van de asbestzweep. Ze verloor haar papa en opa aan asbest. In 'Van Gils & Gasten' stelt ze de praktijken van Eternit aan de kaak, dat gisteren ook in beroep werd veroordeeld voor de dood van Françoise Jonckheere. De schadevergoeding die de familie oorspronkelijk eiste van het bedrijf verlaagde het Brusselse Hof evenwel drastisch, van 250.000 euro naar 25.000 euro. "Wat is een mensenleven waard?", vraagt Tina zich af.

"Pure maffia"

Tina Maerevoet is vooral bekend als Paulien uit 'Thuis', maar daar wilde ze het in 'Van Gils en Gasten' gisteren niet over hebben. Het was namelijk een bewogen dag geweest voor Tina met de veroordeling van Eternit. De betrokken familie had zich tevreden getoond met het arrest, maar Tina kan niet anders dan teleurgesteld zijn.

"Ik ben teleurgesteld omdat het eigenlijk pure maffia is", vertelt ze. "Wat is een mensenleven waard? Van 250.000 naar 25.000... Het gaat niet over dat geld, maar het gaat wel over mensen die al jaren weten dat ze iets misdadigs doen en dat nog jaren blijven doen."

"Het gaat niet over dat geld, maar het gaat wel over mensen die al jaren weten dat ze iets misdadigs doen en dat nog jaren blijven doen"

Eigen familie zwaar getroffen

Haar eigen familie is zwaar getroffen door asbest. "Mijn grootvader is acht jaar geleden overleden aan asbestose. Dat is niet de kanker, maar dat is ook door asbest. Echt in de longen zelf." Hoe hij dat opliep? "Hij werkte in de treinstellen en daar moest hij de zetels opnieuw bekleden. En dus moest hij de vloeren uitbreken. Bij dat uitbreken komt er vanalles los. Hij heeft dat heel de tijd ingeademd."

Eén

Spelen bij de Eternit-fabriek

Haar vader verloor ze nog niet zo lang geleden. Hij stierf twee jaar geleden aan longvlieskanker veroorzaakt door het inademen van asbest. "Als jong manneke speelden ze altijd met de Chiro en dergelijke aan de vaart in Tisselt. En naast Eternit lagen de schroothopen van de materialen die ze niet meer gebruikten. Aangezien die kinderen dat niet wisten, speelden zij daar gewoon op met elkaar. En ze hebben het dus van jongs af aan ingeademd."

Pas vele jaren later werd het ontdekt, want de ziekte heeft een incubatietijd van 40 jaar. En het verdict is dan bikkelhard. Niet te genezen, onherroepelijk. Omdat haar vader fysiek niet tot het einde wilde aftakelen, en omdat de mentale pijn nog het ergste van allemaal was, koos hij voor euthanasie. "Hij wist van dag één... Dat is een dolk die boven je hoofd hangt", vertelt Tina.

Kleine kinderen spelen ergens en dan dat... "Het is echt walgelijk. En 17 jaar lang hebben ze nog gewerkt met die materialen terwijl ze het wisten..."

"Aangezien die kinderen dat niet wisten, speelden zij daar gewoon op met elkaar. En ze hebben het dus van jongs af aan ingeademd"

Eén

Asbestfonds

Slachtoffers kunnen beroep doen op het Asbestfonds en ook de vader van Tina wilde dat de familie beroep deed op dat overheidsfonds. "Als ze vaststellen dat iemand gestorven is aan asbest door longvlieskanker, dan kan je een schadevergoeding krijgen om daar niet mee naar de rechtbank te gaan." Tina denkt er het hare van. "Een doofpotaffaire", klinkt het. "Dat is eigenlijk zwijggeld." Bij haar familie ging het concreet om een bedrag van 35.000 euro.

"Dat is eigenlijk zwijggeld"

Overal asbest

"Ik ben mijn vader kwijt, mijn grootvader... Ze hadden daarmee moeten stoppen op het moment dat ze wisten dat dat giftig was. Nu nog... alle gebouwen zitten vol asbest. Mijn balkon op mijn appartement ook. Als je daar aan begint te breken... Iedereen kan dat nog inademen. Iedereen kan daar eigenlijk nog aan sterven. Dat vooral, dat maakt mij kwaad. En daar kan niks tegenop. Geen 35.000 euro, geen... Niks. Dat zijn mensenlevens."

"Iedereen kan dat nog inademen. Iedereen kan daar eigenlijk nog aan sterven. Dat vooral, dat maakt mij kwaad"

Waarom nu?

Waarom ze net nu met haar verhaal naar buiten komt? "Ik heb het nooit verteld om mijn familie te sparen en omdat ik ook niet zomaar alles van mezelf 'uit hang'. Maar op een dag als vandaag en in dit programma vond ik het wel waardevol omdat het hier tot zijn recht kan komen. En omdat ik het dan op een gepaste manier nog eens onder de aandacht kan brengen. Wat voor smerige praktijken dat zijn. Ik vrees dat het niet positief zal evolueren."