Thomas Cook België vraagt bescherming tegen schuldeisers: 75 jobs in gevaar, Belgische klanten kunnen morgen nog niet op reis vertrekken

Jan Dekeyser, CEO Thomas Cook België.
BELGA Jan Dekeyser, CEO Thomas Cook België.
Thomas Cook België vraagt bescherming tegen de schuldeisers. Zo zouden 501 banen gered kunnen worden. Voor twee entiteiten worden de activiteiten stopgezet: Thomas Cook Touroperator en Thomas Cook Retail. Daardoor zijn 75 jobs in gevaar. Dat heeft CEO Jan Dekeyser vandaag tijdens een persconferentie gezegd. De touroperator wil dan wel een doorstart maken, maar de klanten kunnen voorlopig nog niet op reis vertrekken.

“Door de operationele uitdagingen hebben we geen andere keuze dan de boeken neer te leggen voor twee van de drie vennootschappen: Thomas Cook België (70 medewerkers) en Thomas Cook Retail (5 medewerkers)”, aldus Dekeyser tijdens de persconferentie.

“Dit is verschrikkelijk nieuws voor de betrokken medewerkers. Zij bleven de laatste 36 uren hard werken met veel passie voor elke klant. We doen ons uiterste best om deze collega’s bij te staan. We vonden het belangrijk om tijd met hen te spenderen. Natuurlijk hebben ze veel vragen over wat het concreet voor hen betekent.”

Voor de derde vennootschap, Thomas Cook Retail België, zal bescherming worden aangevraagd tegen schuldeisers. “We gaan de WCO-procedure (wet op de continuïteit van de ondernemingen, red.) aanvragen voor Thomas Cook Retail België”, zegt Dekeyser. Daaronder vallen de 85 winkels en 510 van de 600 personeelsleden. 

Toekomst

De komende dagen zal de directie samen met de medewerkers en de sociale partners de mogelijke pistes verder uitdiepen. “We hebben diepgaande contacten gehad met een aantal geïnteresseerde partijen en investeerders om de activiteiten over te nemen in zijn geheel of in verschillende elementen. De WCO-procedure moet ons toelaten om dit concreet uit te werken”, aldus Dekeyser.

De bescherming tegen schuldeisers is op dit moment nog niet aangevraagd. De touroperator zal de komende dagen werken aan een plan om aan de ondernemingsrechtbank voor te leggen. “We gaan nu de WCO-procedure voorbereiden, en dan is het aan de rechtbank om te beslissen”, zei Dekeyser. 

Thomas Cook kan niemand laten vertrekken

Leen Segers, woordvoerster Thomas Cook

De CEO liet nog weten dat de lonen van de maand september volledig uitbetaald zijn. Dat was de eerste eis van de vakbonden. “We hadden druk gezet dat de lonen zouden uitbetaald worden. Niemand werkt gratis. Dat was zeer belangrijk voor ons”, zegt Katrien Degryse (BBTK). 

“De laatste 32 uur zijn zeer uitdagend en vermoeiend geweest. Ik wens alle medewerkers te bedanken voor de blijvende inzet in de winkels en in de hoofdzetel. Het is niet makkelijk geweest. Het beloven nog uitdagende tijden te zijn”, zei Dekeyser nog.

Garantiefonds

“Deze ochtend konden een aantal vluchten niet vertrekken door geblokkeerde rekeningen. Als Belgische directie bieden we onze verontschuldigingen aan aan de klanten die vandaag wilden vertrekken op vakantie. Alle klanten van Thomas Cook en Neckermann vallen onder het Garantiefonds. Zij nemen een sterke rol op”, klonk het tijdens de persconferentie.

Tijdens de persconferentie van de directie bleek dat de Belgische toeristen morgen nog niet op reis kunnen vertrekken. “Thomas Cook kan niemand laten vertrekken. Het Garantiefonds gaat alles overnemen. Zij bekijken dossier per dossier of er eventueel toch kan vertrokken worden of het bedrag van de reis terugbetaald wordt. Het Garantiefonds zal een gelijkwaardig product zoeken op de markt bij andere leveranciers”, reageert woordvoerster Leen Segers.

Ook wie een autovakantie of een hotel only-vakantie geboekt had, kan morgen niet vertrekken. Enkel reizen van andere touroperators, zoals Club Med, die ook door Thomas Cook worden aangeboden, vallen daar niet onder.

De pakketreizen van Thomas Cook worden niet meer aangeboden in de vakantiewinkels van Neckermann of Thomas Cook. “ Wij zijn aan het kijken met andere partijen om het netwerk opnieuw uit te bouwen. Er worden partners gezocht om nieuwe producten aan te bieden. Het is te kort op de bal om woensdag al reizigers te laten vertrekken met andere producten. In de loop van de komende dagen zal er meer duidelijkheid komen”, zegt Segers.

Terugvluchten

Het Garantiefonds Reizen meldt dat het geen vertrekken meer garandeert. Er vinden woensdag voorlopig wel al negen terugvluchten plaats. Het gaat om vluchten van Brussels Airlines vanuit Enfidha en Djerba (Tunesië), Chania en Heraklion (Griekenland), Tivat (Montenegro), Tenerife (Canarische Eilanden), Hurghada (Egypte), Alicante en Malaga (Spanje).

“Info over de terugvlucht van (de Turkse luchtvaartmaatschappij) Tailwind vanuit Izmir volgt nog. Het Garantiefonds Reizen garandeert geen vertrekken naar bestemmingen meer. De terugvluchten op 26 september worden woensdag meegedeeld”, meldt het fonds. Op dit moment heeft Thomas Cook België zo’n 13.400 klanten op een vakantiebestemming. Jaarlijks gaan 700.000 mensen met de touroperator (merken Thomas Cook en Neckermann) op reis.

Dubbel gevoel

De vakbonden houden een dubbel gevoel over na de aankondiging van de Belgische directie van Thomas Cook om bescherming tegen schuldeisers aan te vragen voor een deel van de activiteit. Els De Coster van het ACLVB verwoordt het zo: “We hadden vanmorgen gevreesd voor uitsluitend slecht nieuws, maar het is een dubbele boodschap geworden.” Door de faillissementen van twee entiteiten verliezen 75 mensen hun job. De Coster noemt dat een “klein bloedbad, maar het had veel erger kunnen zijn”.

Er is extra tijd, maar nog geen zekerheid voor goed nieuws

Els De Coster van het ACLVB

De 501 mensen op het hoofdkantoor en in de Neckermann-vakantiewinkels en Thomas Cook-travelshops kunnen morgen opnieuw aan de slag. Degryse evalueert of die Thomas Cook-medewerkers ook op de langere termijn hun job gaan kunnen behouden. “De directie doet haar best om een investeerder te vinden. Ze zijn aan het praten zeggen ze en ik geloof dat. Er is sowieso tijd gekocht, we weten nog niet voor wat: voor een faillissement of voor een oplossing die toekomst heeft. Er is extra tijd, maar nog geen zekerheid voor goed nieuws.”

De ondernemingsrechtbank moet zich uitspreken over de WCO-aanvraag (de wet op de continuïteit van de onderneming, red.). Als die aanvraag goedgekeurd wordt, dan is er dus de “basis voor een plan”, schat Patrick Van Holderbeke van het ACV de situatie in. “We moeten de tijd nemen om werk te maken van dit plan. Hopelijk betekent dit een nieuwe start voor Thomas Cook België.” 

Noodkrediet

De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor, een dochter van de Britse reisgroep Thomas Cook, krijgt van de Duitse overheid een overbruggingskrediet van 380 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt door de onderneming en door minister van Economie Petr Altmaier (CDU). De helft van het bedrag wordt ter beschikking gesteld door de federale regering. De deelstaat Hesse, waar de onderneming gevestigd is, staat in voor de andere helft.

Het krediet moet wel nog een officiële goedkeuring krijgen. Berlijn pleegt daarvoor overleg met de Europese Commissie. De vakantievlieger Condor telt een veertigtal vliegtuigen en stelt zowat 4.900 mensen te werk. Condor-topman Ralf Teckentrup zegt dat er momenteel al gesprekken lopen met ondernemingen die geïnteresseerd zijn in een overname.

Thomas Cook Frankrijk, een dochteronderneming van de failliete Britse touroperator, gaat een gerechtelijke reorganisatie aanvragen. “De bedoeling is om de continuïteit van de activiteiten van de Franse entiteit te verzekeren en snel naar een overname-oplossing te kunnen gaan onder de bescherming van de ondernemingsrechtbank van Nanterre”, klinkt het in een persbericht. “Op vandaag hebben al meerdere ernstige potentiële overnemers uit de toeristische sector hun grote interesse in Thomas Cook Frankrijk laten blijken”, luidt het nog.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques vandevelde

  zeker geen WCO.... en hoeveel jobs zullen er verdwijnen moest bescherming tegen schudeisers goedgekeurd worden ??? de korte pijn...opdoeken..

 • Roger Sartet

  Die CEO zal geen boterham minder eten na al die bonussen ......

 • danny janssens

  Intussen zijn alle hotels op de hoogte van de problemen met Cook, zij die nu nog vertrekken doen dit open eigen risico en moeten niet komen klagen als ze geweigerd worden

 • Rob Willems

  De CEO's verplichten hun bonus terug te geven. Zo goed waren ze niet bezig uiteindelijk. Misschien moet de staat werk maken van zo'n praktijken aan banden te leggen. Als wij iets slecht doen op het werk krijgen we ook geen bonus, integeel! En dat geld gebruiken voor de schuldeput beetje te dichten en de mensen die verplicht een andere job moeten zoeken een deftige uitstap geven. Het garantiefonds moeten nu niet zagen en doen wat ze al jaren beloven en voor betaald werden!

 • danny janssens

  Het Cook incident toont aan dat het statuut van CEO veel beter gereglementeerd moet worden. Geen uitstapvergoedingen meer en loon bepaald in functie van het aantal werknemers : bij ontslagen snijden ze dus in hun eigen vlees. Daarnaast moet er een cel worden opgericht met een databank van CEOS van bedrijven die failliet zijn gegaan en een vergunning worden aangevraagd om CEO te worden. Eenmaal een bedrijf failliet gaat of bij vervroegd vertrek zoals Leroy bij Proximus nooit meer CEO in Belgie