Thomas Cook België: vijf miljoen euro nodig tegen maandag, anders weinig hoop op doorstart

Henk Deleu
Thomas Cook Retail België, de vennootschap van de touroperator die een doorstart wil maken, heeft tegen maandag 5 miljoen euro nodig om de 500 werknemers aan het werk te houden. Dat is deze namiddag gezegd op een bijzondere ondernemingsraad.

De Gentse ondernemingsrechtbank verklaarde woensdag drie vennootschappen van Thomas Cook failliet: Thomas Cook België, Thomas Cook Retail en Thomas Cook Financial Services. Voor de vierde vennootschap Thomas Cook Retail België wordt waarschijnlijk begin volgende week een WCO-aanvraag ingediend, in de hoop op een doorstart. Die vennootschap is met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops.

Op de bijzondere ondernemingsraad vandaag bleek dat dit het weekend van de waarheid wordt, zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB. "Er is geld nodig. Om de mensen aan de slag te houden en het plan kansen te geven op voorbestaan. Meneer Dekeyser (de CEO van Thomas Cook Retail België, nvdr.) zei dat we vijf miljoen euro nodig hebben om de 500 werknemers aan het werk te houden." Jan Dekeyser wou zelf geen commentaar geven over de plannen. 

Photo News

“Het ideale scenario zou zijn dat eind september (maandag, nvdr.) dat geld er is, om de doorstart een waardige kans te geven”, zegt De Coster. “Het personeel heeft nog heel veel vragen. Enerzijds de mensen in de shops en de Neckermann-vakantiewinkels, die meer producten willen verkopen. Daar had de directie positief nieuws over. Het aanbod wordt uitgebreid en ze zijn nog volop op zoek naar nieuwe producten.” Het gaat onder meer om reizen van Wintertrex en Mister Fly en boekingen bij hotelketen Iberostar die in de Neckermann- en Thomas Cook-kantoren gemaakt zullen kunnen worden.

Ongeveer 270 mensen werken in de winkels, de rest werkt vanuit het hoofdkantoor in Zwijnaarde. Dat laatste deel verzorgt vooral ondersteunende diensten. “Er is hier in Zwijnaarde veel kennis over de toerismesector, in activiteiten als prijszetting van de pakketreizen, contracten met hotelketens, IT en marketing. Ook voor die diensten is de directie naar potentiële overnemers aan het kijken. De kans dat iemand het geheel zal willen overnemen, lijkt wel klein”, zegt de vakbondsvrouw.

Maandag om 15 uur is er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad gepland in Zwijnaarde.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Laat ze maar failliet gaan er zijn genoeg touroperators

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Een oplossing kan zijn dat de kantoren die goed klantenbestand hadden overgenomen worden in een private andere firma. Indien het resultaat onvoldoende was dan is sluiting de enige mogelijkheid

 • Jop Berens

  1 van de fouten van TC was het blijven investeren in kantoren. Ik denk helaas niet dat er een doorstart komt.

 • Bart Werbrouck

  En wat gaan ze verkopen? Niemand zal nog boeken via die kantoren.

 • rudy jorissen

  heel snel gevonden, neem dat geld terug dat de directeuren gepikt hebben net voor faillissement van thomas cook, dan hebben e zelfs nog geld over, probleem 1 opgelost