Thomas (19) verdrinkt tijdens oefenen reddingsproef: zonder gevolg geklasseerd

rv
Een Brusselse student van 19 is zaterdag in het Ceria-zwembad van Anderlecht verdronken toen hij aan het trainen was voor een reddingsproef. Op het ogenblik van het drama waren er twee redders aanwezig. Het was echter een andere badgast die het slachtoffer op de bodem ontdekte. Het parket van Brussel klasseert de zaak zonder gevolg.

De 19-jarige Thomas zat in het tweede jaar van zijn opleiding tot kinesist aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het was in dat kader dat hij zaterdagochtend vroeg buiten de lesuren naar het Ceria-zwembad in Anderlecht trok. Rond 9 uur zag een andere badgast tijdens het trekken van baantjes de bewusteloze student op de bodem van het zwembad liggen. Thomas werd nog uit het zwembad gehaald, maar overleed dinsdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een klasgenoot zegt dat hij wist dat Thomas het voorbije weekend zou trainen voor een reddingsproef die ze in januari moesten afleggen. "We moeten onder andere een volledige lengte, 25 meter, onder water kunnen zwemmen. Ik snap niet dat Thomas dit niet heeft overleefd. Hij was in uitstekende conditie."

De dokters zeiden vlakaf dat Thomas hersendood was omdat hij te lang onder water had gelegen

Klasgenoot

Hersendood

Volgens de klasgenoot was het meteen na de opname van Thomas duidelijk dat hij het niet zou overleven. "De dokters zeiden vlakaf dat Thomas hersendood was omdat hij te lang onder water had gelegen. Misschien had hij het overleefd als het zwembad uitgerust was met onderwatercamera's en een bewakingsysteem." Het zwembad laat weten dat het meewerkt aan het onderzoek en de politie al beelden van de bewakingscamera's gaf. Sinds de opening van het zwembad in 1962 is de student de tweede dode.

Thomas stond voor zijn overlijden nog vier organen af. Hij wordt morgen begraven. Zijn ouders vragen sympathisanten om geen bloemen te geven, maar een gift te storten op de rekening van Amnesty International, waarvan Thomas lid was.

De woordvoerder van de ULB zei gisteren niet op de hoogte te zijn van het drama en de exacte omstandigheden.

Autopsie

Na onderzoek heeft het parket van Brussel gisteren de zaak zonder gevolg geklasseerd. De familie kan nog een autopsie vragen en een burgerlijke procedure aanspannen tegen derden bij gebrek aan voorzorg.