Theo Francken wil eigen school oprichten "met niets dan geïnspireerde leerkrachten"

Medialaan
Als hij stopt met politiek, dan wil Theo Francken een eigen school oprichten. “Eén met niks dan geïnspireerde leerkrachten, die het maximum uit leerlingen kunnen halen.” Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) morgenavond aan Luk Alloo, in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Alloo Bij.

Die school van Francken is niet zo’n verrassende carrièreswitch voor de politieker, hij is namelijk pedagoog van opleiding. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie legt morgen bij Alloo uit waarom hij gelooft dat er nood is aan scholen met gemotiveerde leerkrachten. “Daar begint alles van de maatschappij. Ik ben het vaak niet eens met bepaalde scholen. Excelleren, het uitmuntend doen als leerling, is op sommige scholen een scheldwoord geworden. Gelijke kansen zijn heel belangrijk, maar iedereen moet zijn eigen talenten maximaal kunnen ontwikkelen. Niet iedereen kan hetzelfde. Kinderen moeten maximaal kunnen excelleren.”

Soedanese vluchtelingen

Voor het nieuwste seizoen van Alloo Bij heeft VTM-reportagemaker Luk Alloo dagenlang de populairste politicus van het moment op de voet gevolgd. Tijdens het draaien stond Francken te midden in de storm rond de repatriëring van Soedanese vluchtelingen. En Francken blijft bij zijn standpunt. Hij voert de Europese regels inzake migratie gewoon uit.

Immigratie-industrie

Theo Francken: “Als je een heel andere immigratie begint uit te tekenen, dan weet je dat je tegenwind gaat krijgen. Het is 30 jaar lang verkeerd gelopen, met allerlei ngo’s en advocaten die miljoenen verdienen op de kap van die arme stakkers. Natuurlijk doen die alles om je kapot te krijgen. Dat wist ik toen ik er aan begon. Je krijgt die immigratie-industrie niet zomaar klein. Maar ik heb de steun van de bevolking. Zij niet. En we zitten in een democratie. Ik pas de wet toe. Ik wil graag horen van die roeptoeters wat hun oplossing is. Maar ik hoor ze niet.”

Medialaan

Links faalt

En soms gaat de kritiek wel ver. Dat wuift Francken weg als een politiek spel. Theo Francken: “Racist, fascist, nazi… Dat is de route van de PS. Dat raakt me niet. Links wil het debat niet voeren. Als je een collega nazi of fascist noemt, dan is dat een politieke geste om iemand monddood te maken en het debat te smoren. Omdat ze het zelf niet aankunnen. Ze hebben zelf geen alternatief, geen oplossing. Links heeft totaal gefaald in het verhaal van migratie en integratie. Ze willen het debat gewoon niet voeren, want ze kunnen het niet winnen. Daarom gaan ze een karaktermoord plegen. Ze noemen je een fascist, een nazi en daarmee stopt het debat.”

Wil je meer te weten komen over de dromen en verwezenlijkingen van Theo Francken? Kijk dan morgen naar Alloo Bij, om 21.45 uur op VTM.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  En geheel volgens de lijn van Francken en Daniels hun partij. Zonder benoeming. Aan een uitgehold loon zonder verhogingen voor anciënniteit. Werkend tot 70 om aan die loopbaan van 45 jaar te komen. Of eerder gedumpt aan 40? Eindigend met een pensioen waarmee je elke maand een halve maand rusthuis kan betalen. Zal veel goed volk op afkomen om als geïnspireerde leraar te werken.

 • Bruggeman Dré

  Zoals de rest van zijn partij heeft die man een onrustwekkend superioriteitsgevoel.

 • Diane Bernaerts

  En dat nadat NVA-er Daniëls ook al tweette over een nieuw op te richten privéschool, "zonder correcte adviezen"? Om de rillingen van te krijgen! En een kaakslag van Francken aan alle gemotiveerde leerkrachten die er elke dag weer met hart en ziel voor gaan! Hopelijk komt deze man nooit op Onderwijs terecht!

 • Yolanda Aleven

  Als de heer Flahaut op deze pagina meldt dat we Arabisch moeten promoten in scholen, dan vind ik deze uitspraak van de heer Francken helemaal niet zo gek. Neen, dat lijkt mij zelfs een heel goed idee.

 • jan demeyere

  Als 66 jarige gepensioneerde leerkracht (wiskunde & fysica) ben ik onmiddellijk kandidaat om, als oudere weliswaar, les te geven in deze school.