Theo Francken wil Belkacem zo snel mogelijk het land uitzetten

Staatssecretaris Theo Francken wil Fouad Belkacem zo snel mogelijk het land uitzetten.
Belga / EPA Staatssecretaris Theo Francken wil Fouad Belkacem zo snel mogelijk het land uitzetten.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil Fouad Belkacem zo snel mogelijk het land uitzetten als hij vrijkomt. De leider van terreurorganisatie Sharia4Belgium raakte vanmorgen zijn Belgische nationaliteit kwijt. Voor anderen wil Francken de procedure versnellen. Wie de dubbele nationaliteit heeft en veroordeeld wordt voor terreurfeiten, moet automatisch zijn Belgische nationaliteit verliezen, zegt hij.

Het hof van beroep in Antwerpen nam vanmorgen de Belgische nationaliteit af van Belkacem. Door die beslissing kan hij nu uitgewezen worden naar Marokko, die nationaliteit heeft hij wel nog. Dat wil Francken dan ook zo snel mogelijk doen, al kan dat wel pas wanneer Belkacem juridisch vrijkomt. 

Illegaal in het land

“Hij heeft nu ook zijn verblijf verloren, dus hij is illegaal op het grondgebied”, zegt Francken. “Ik zal er alles aan doen om hem weg te krijgen, terug naar Marokko, naar zijn thuisland. In overleg met de Marokkaanse overheid uiteraard.” De staatssecretaris wil de procedure alvast versnellen. “Mensen die de sharia willen invoeren, onze rechtstaat willen omverwerpen en voor IS gaan vechten, die kunnen geen Belg zijn”, zegt hij. “Ze willen alleen de voordelen van de Belgische nationaliteit, maar nooit de plichten”.

“We moeten veel strenger durven zijn. Mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme, moeten automatisch hun Belgische nationaliteit verliezen”, vindt de staatssecretaris. “Er ligt al jaren een wetsvoorstel van Koen Metsu klaar in de Kamer. Laat de andere partijen in de meerderheid eindelijk duidelijk zijn en dat voorstel goedkeuren.”

Belkacem zit momenteel in de cel voor verschillende veroordelingen en komt pas in 2027 vrij. Pas daarna zou hij vanuit de gevangenis rechtstreeks naar een gesloten centrum kunnen gaan. Bovendien bekijkt zijn advocate of ze in cassatieberoep gaat tegen de afname van zijn Belgische nationaliteit, waarna ze ook nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zou kunnen stappen.

“Afhankelijk van justitie”

“Als Belkacem einde straf is, kan de Dienst Vreemdelingenzaken hem een bevel geven om het grondgebied te verlaten, gecombineerd met een inreisverbod, en hem in een gesloten centrum plaatsen met het oog op zijn terugkeer”, legt Franckens woordvoerster Katrien Jansseune uit. Daar zetten we maximaal op in. Maar dat is allemaal nog voorwaardelijk. Hij kan nog allerlei beroepsprocedures opstarten tegen zijn uitwijzing, en dan zijn wij afhankelijk van de uitspraken die dan worden gedaan. Die moeten we afwachten en daarna zien wat we kunnen doen. Ook de medewerking van Marokko is trouwens nodig.”

Eind vorig jaar nam justitie al de Belgische nationaliteit af van Malika El Aroud, ‘de zwarte weduwe van de jihad’. Zij kreeg intussen een bevel om het grondgebied te verlaten en een inreisverbod, en verblijft in een gesloten centrum om terug te keren naar Marokko, aldus nog Jansseune.

Bekijk ook: Belkacem verliest Belgische nationaliteit
283 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Van Caenegem

  Eigenlijk zou je hem gewoon van een boot moeten smijten in de Middelandse Zee en hem een 55-70 tal kilometer laten zwemmen tot aan de stranden van Tunesië of zo, maar dat kan je niet hé. Hij moet toch minstens van het EU grondgebied weg, in Indonesië zou die jongen zich gelukkig voelen denk ik.

 • guy perain

  Misschien een cursus ''hoe geraak ik er snel vanaf'' gaan volgen in een ambassade in Turkije??

 • William Van Den Berghe

  Kunnen we die vent niet gewoon van het grondgebied verwijderen en verder geen woorden vuilmaken aan die parasiet.

 • Veerle Hertens

  Goed zo, dat werd tijd

 • Marc Baeyens

  De madam van gelijke kansen die gisteren in Terzake orakelde zal het niet laten gebeuren, dat uitzetten. Ze zal zelfs op politieke steun van de linkse SAMEN-partijen (sp.a/Groen/cD&v) en de linkse justitie kunnen reken die hun kiesvee niet gaan braveren.