Theo Francken voorzichtiger: "Een mens leert bij"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken werd aanvankelijk hard aangepakt aan Franstalige kant. "Ik heb nooit aan opgeven gedacht. Ik krijg bijna evenveel Franstalige als Nederlandstalige mails. In het begin was de teneur niet echt positief, maar tegenwoordig krijg ik veel steun en aanmoedigingen." Theo Francken geeft ook aan voorzichtiger te zijn geworden over wat hij op internet en op sociale media zet. "Een mens leert bij".

Theo Francken (N-VA) wil op korte termijn 100 extra opvangplaatsen creëren in de gesloten centra. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie gebruikt daarvoor een deel van de inkomsten van een nieuwe vergoeding die op 2 maart in voege treedt. Mensen die verblijfsrecht aanvragen zullen daarvoor 160 à 215 euro per persoon moeten betalen, een systeem dat ook in de buurlanden bestaat. Dat heeft hij vanmiddag gezegd in de studio bij VTM NIEUWS.

"De capaciteit in de gesloten centra is de afgelopen jaren gedaald van 610 naar 480, waardoor ook de cijfers van de terugkeer (vrijwillig of gedwongen) gedaald zijn." legt Francken uit. Om aan dat probleem tegemoet te komen wil de federale bewindsman extra plaatsen voorzien.

Het terugkeerbeleid is vooral gericht op het repatriëren van personen die zich hier misdragen hebben, "we zijn zacht voor de kwetsbaren, maar harder voor diegenen die misbruik maken van onze gastvrijheid".

België neemt verhoudingsgewijs veel vluchtelingen op uit Syrië, zegt Francken, "ongeveer 98 procent van de Syriërs die zich hier aanmelden, wordt erkend". Meer in het algemeen pleit Francken voor een intensere Europese samenwerking om de spreiding van vluchtelingen over de lidstaten te garanderen en om 'shoppinggedrag' tegen te gaan. Hij heeft in dat verband maandag en dinsdag een overleg met zijn Nederlandse collega Fred Teeven.