Theo Francken neemt verdediging Jambon op: "Jan verspreidt geen fake news"

Verguisde uitspraak Jambon over asielzoekers

Theo Francken en Jan Jambon (Archiefbeeld).
belga Theo Francken en Jan Jambon (Archiefbeeld).
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ligt onder vuur na uitspraken over een familie asielzoekers die met het kindergeld dat ze na de wachttijd voor hun asielaanvraag kreeg, een huis zou hebben kunnen kopen. Partijgenoot en Kamerlid Theo Francken verdedigt hem in zijn blog. "Ik ken dit concrete geval niet, maar het is - hoewel uitzonderlijk - perfect mogelijk", zegt de ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie. "Jan verspreidt geen fake news."

In een portret dat De Tijd dit weekend van Jambon schetste, haalt hij tijdens een lezing een verhaal aan van een familie asielzoekers die na de wachtperiode van de asielaanvraag zoveel kindergeld zou hebben gekregen, dat ze er een huis van kon kopen. De oppositiepartijen reageerden meteen misnoegd, maar het verhaal veroorzaakt ook hoogspanning binnen de Vlaamse regering: "een extreem-rechts broodjeaapverhaal", vindt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Uitzonderlijke casus

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is het verhaal van Jambon wel degelijk realistisch. "Ik ken dit concrete verhaal niet, maar het is - hoewel uitzonderlijk - perfect mogelijk. Jan verspreidt geen fake news. Meer nog, toen hij het zei, was het voor iedereen duidelijk dat dit in uitzonderlijke omstandigheden is", zegt hij in een blogpost. 

De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie haalt een "echt uitzonderlijke casus" aan van een koppel dat bijvoorbeeld vijf kinderen heeft en 5 tot 10 jaar in de asielprocedure zit. "Dan kom je op bedragen van 80.000 - 160.000 euro en daarmee vind je op sommige plaatsen in Vlaanderen wel nog een huis", zegt hij. 

Stoppen

Francken herhaalt ook dat de Vlaamse regering de toekenning van kindergeld aan asielzoekers met terugwerkende kracht, wil stopzetten. "Het allerbelangrijkste is dat we dit willen STOPPEN.”
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Moehmena Rahous

  Theo raaskalt... Iedere Vlaming kan zonder 1 EUR voorschot een woning kopen. Het Vlaamse Woningfonds geeft goedkoop krediet. De gratis Vlaamse verzekering Gewaarborgd Wonen betaalt tot 3 jr de afbetaling bij ziekte en werkloosheid. Niets abnormaal, wat Jambon vertelt. OVLD, Groen en Theo Franken recupereren dit 'broodje-aap' verhaal (CR Rutten) om munt uit te slaan. Zijn er dan toch federale verkiezingen op komst in 2020, en neemt elke partij al een voorschot, op kap van de asielzoekers?

 • paul tielens

  paul tielens dat is wel een oud zeer zeker,,, het Vlaams (blok) Vb is al al meer dan veertig jaar van alles aan het uitbrengen wat hier in het beloofde land allemaal wordt uitgespookt maar de bevolking had er toen geen oren naar ,gratis voor wie ???????

 • vanaeken jokke

  Jan Peeters het begrotingstekort onder Elio was dubbel zo groot en daar kraaide geen haan over.Dat was de normale gang voor linkse correcte.Moesten de drie trado partijen meegewerkt hebben was de begroting op orde.Jan Peeters de begroting is beginnen ontsporen toen NVA uit de regering is gezet maar zoiets wil en kan jij als rode meeloper niet lezen.

 • Peter Hegge

  Jan verspreid geen fake news; Heel de N-VA krijgt het niet klaar om zelfs ook maar 1 regel goed nieuws te verspreiden. De N-VA is een beter verpakte versie van het VB. Niet meer , niet minder. En daar willen oranje en blauw hun kar wel aanhangen.

 • jammy cappon

  En wat gaat N-VA doen aan de uittredingsvergoeding van politiekers waar het om veel hogere bedragen gaat, mr Franken? Gaat N-VA hier ook iets aan doen of zullen ze hierover zedig zwijgen?