Theo Francken looft Donald Trump: “Manier waarop hij aan politiek doet, is slim”

Theo Francken is in De Zondag lovend over de eerste ambtstermijn van Donald Trump.
Belga/AP Theo Francken is in De Zondag lovend over de eerste ambtstermijn van Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft er een goede eerste ambtstermijn op zitten. Dat zegt Theo Francken (N-VA) in De Zondag. Volgens de krant is hij daarmee een uitzondering in de Belgische politiek. “Trump staat aan de kant van de kleine man, van het volk. De mensen hebben dat graag.” 

Hoewel hij volgens sommige media soms een ongeleid projectiel lijkt, heeft de Amerikaanse president volgens Theo Francken wel degelijk een visie. “Vlak voor de verkiezingen heeft hij elke Amerikaan een brief gestuurd met x-aantal beloften”, zegt Francken. “Een muur bouwen aan de Mexicaanse grens. Geen nieuwe oorlogen aangaan. Een stevige belastingverlaging voor bedrijven, ... Wie vandaag die brief bekijkt, zal zien dat hij best veel gerealiseerd heeft. Trump doet wat hij belooft.”

Francken zegt dat hij veel geleerd heeft van Trump. “De manier waarop hij aan politiek doet, is best slim. Zijn directe communicatie bijvoorbeeld, via sociale media. Trump is subliem in zijn eenvoud. Hij stuurt eenvoudige boodschappen de wereld in, zonder een blad voor de mond te nemen.” 

Minpuntjes

Toch ziet Francken ook minpuntjes. “Hij is soms te brutaal voor een president”, klinkt het. Daar voegt hij op Twitter nog aan toe dat “de enorme af en aan van medewerkers op zijn staf, het beeld van ‘slechte baas’ geeft”. Ook het “uitschelden van zowat alles en iedereen” vindt hij niet nodig. “Het is alleszins een president die zijn stempel heeft gedrukt op de wereldpolitiek en de manier waarop aan politiek wordt gedaan.”




285 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Francken zegt: Wie vandaag die brief bekijkt, zal zien dat hij best veel gerealiseerd heeft. Trump doet wat hij belooft.”--- Klopt! Wat merkwaardig en veelzeggend is, is dat Francken de naam Dewever niet laat vallen. Dit interview schept immers de gelegenheid om naar zijn partijvoorzitter te wijzen en hem dezelfde kwaliteiten als Trump toe te bedelen. Wellicht weet Francken wel dat hij zich belachelijk zou maken door te zeggen dat Dewever doet wat hij beloofd heeft.

 • HUGO COOLSAET

  Zijn successen: 1. de muur met Mexico is er nog altijd niet 2. De belastingvermindering voor bedrijven is verworven, maar is niet gedekt door andere inkomsten dus verhoging staatschuld 3. Belastingvermindering voor particulieren tot 2020, niet gedekt door andere inkomsten dus ook verhoging staatschuld die later moet afbetaald worden 4. Zoekt oorlog met Iran ipv vrede te brengen in Midden-Oosten. Conclusie: Francken waardeert andere waarden waar hij liever over zwijgt.

 • Walter Bogaerts

  Zeer juist Theo

 • Triene Despriet

  Hy is grof maar spreekt verstaanbaar. Ik ben ook pro ! Hy staat voor zijn land. Hier in Belgie worden wij misbruikt zodat ze sympathiek kunnen overkomen nr de rest vd wereld!!!

 • Hans Peter

  Soort zoekt soort. Beide zijn narcisten