Theo Francken: "Ik walg van racisme. Die mensen hun stem wil ik niet eens"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
BELGA Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is geschrokken van de onthullingen rond Schild & Vrienden. “Racisme is voor idioten, ik kan dat niet genoeg benadrukken”, zei hij in ‘De Afspraak’.

Schild & Vrienden koestert bewondering voor staatssecretaris Theo Francken, zo bleek uit de ophefmakende reportage van 'Pano'. Zo beveiligden leden vrijwillig een lezing van het N-VA-stemmenkanon nadat die eerst niet was kunnen doorgaan door een manifestatie. Francken is formeel: “Mensen die mij een held vinden en die zo’n dingen doen… Ik wil hun stem niet eens. Ik vind dat walgelijk.”

"Wees verstandiger dan dat"

“Het is niet omdat je migratiekritisch bent en bedenkingen hebt bij of het oneens bent met het migratiemodel in de Europese Unie, dat je daarom uw frustratie daarover moet uiten op individuele mensen met een migratieachtergrond", vervolgt hij. "Stop daarmee, doe dat niet. Wees verstandiger dan dat, alsjeblieft."

Racismeprobleem in Vlaanderen?

Gevraagd of hij betwist dat er een diepgeworteld probleem met racisme is in Vlaanderen, antwoordt Francken: "Ik betwist dat racisme diepgeworteld zou zijn in de Vlaamse cultuur of in ons zijn. Wij zijn de multiculturele samenleving bij uitstek. We hebben een zeer divers Vlaanderen en zijn een van de meest gastvrije volkeren van heel de wereld. Bij de asielcrisis van 2015 heb ik gezien dat de Vlaming helemaal niet racistisch is."

Heksenjacht

N-VA is blij dat Schild & Vrienden ontmaskerd is, maar Francken roept opnieuw op het niet te laten ontaarden in een heksenjacht. “Het is belangrijk dat er een onderzoek loopt”, zegt hij. De staatssecretaris is ervan overtuigd dat niet alle leden wisten wat er onderhuids aan de hand was. Er moet uitgeplozen worden wie net wat heeft gepost en wie de memes maakte. 
253 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Dat net hij de man van de verkeerd gekozen woorden dit durft te zeggen ook hij werd al meermaals aan de schandpaal genageld en moest zich openlijk excuseren voor zijn uitspraken en hij gaat nu een voorzitter van een clubje terechtwijzen en zeggen dat het racisten zijn ?

 • Leo Duym

  Jeroen Beckers, het is net andersom. Het is door de laksheid en het overantwoordelijk, kortzichtig beleid van de naoorlogse centrumpartijen dat het extremisme gevoed werd en wordt. Als men toen een gezond en zakelijk beleid had gevoerd betreffende de toen broodnodige gastarbeiders, en de islam de kans niet had gegeven om hier wortelen te schieten, dan was het extremisme een marginaal verschijnsel geweest.

 • Robert Gerts

  Daar gaan je stemmen. Toch nog vmo....?

 • Denis Stock

  Dan hoeft hij menige stem niet. Zal dan magertjes worden mijnheer Francken.

 • erik jagers

  Francken lult weer wat op los. Zo kennen we hem wel. In feite lust hij de rechtse Vlamingen niet, in feite wil hij zich o zo graag salonfähig houden, in feite wil hij gewoon bij de regeringskliek horen... maar, hij heeft de stemmen van de rechtse Vlamingen daarvoor nodig. Dus, vanaf morgen terug stoere twitterberichtjes sturen om stoere krantentitels te oogsten.