Theo Francken heeft bloedhekel aan telefoneren: "Geen drama", zeggen psychiaters

Photo News
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is telefonisch zo goed als onbereikbaar. "Als je me belt, neem ik toch niet op", zegt hij. Hij geeft dus min of meer toe dat hij een 'belfobie' heeft, maar psychiaters maken er in zijn geval geen drama van.

Theo Francken doet al járen alles liever dan bellen. Toen hij nog op internaat zat, in het erg strenge Montfortcollege in Rotselaar, mocht hij één keer per week naar huis bellen maar hij deed het niet. Van maandag tot vrijdag je ouders niet zien, overleef je ook wel zónder te bellen, was de redenering. Op dat vlak is de staatssecretaris nog geen haar veranderd. In het Radio 2-programma 'De Rotonde' gaf hij het voorbije weekend toe dat hij telefonisch nog steeds niet goed bereikbaar is. “Ik bel helemaal niet graag. Wie me kent, weet dat. Als je me belt, neem ik toch niet op. Een bericht sturen, dat kan wel.”

"Geen belfobie"

"Ik vind dit geen belfobie", meent psychiater Dirk De Wachter (KU Leuven). "Ik vind dit eerder terughoudend omgaan met je telefoontoestel, wat een staatssecretaris eigenlijk wel moet doen. Het is pathologischer om altijd en overal bereikbaar te zijn, om tijdens vergaderingen voortdurend in de weer te zijn met sms'jes en en berichten op sociale media. Het gedrag van Francken kan adequaat zijn en is zeker geen symptoom dat opgenomen moet worden in de DSM-6, de classificatie van psychiatrische stoornissen. Hiervoor zou ik geen pillen voorschrijven of een andere behandeling geven."

"Los van partijpolitieke overwegingen is het ook zo Theo Francken functioneert in het leven en dát is wat telt. Van zijn hekel aan bellen zou ik dus zeker geen pathologie maken. Trouwens, ik veronderstel dat hij wel zal antwoorden als zijn geliefde of zijn kinderen hem dringend nodig hebben."
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Met bellen kan de Francken geconfronteerd worden met een wederwoord en daar kan hij niet tegen. Ik zeg al jaren hetzelfde de Theo met de twee gezichten. Bij ons noemen ze zo iemand een tweezak.

 • Thierry De Gang

  Dus ik heb ook zogenaamd Belfobie aangezien ik dat ding ook steeds laat af- en overgaan zonder op te nemen noch de voicemail te beluisteren. Ik vind het gewoon irri dat ik een ander zijn lichaam niet kan lezen, voor hetzelfde steek men zijn middelvinger op nr jou en etc. In het ergste geval... belt de politie wel aan om je te helpen!

 • Jean-Pierre Deman

  Ik heb een hekel aan schijnheilige francken plus nva en volgens velen is dit wel een drama.

 • Jan Van Overveldt

  Ik begrijp hem, de hedendaagse ziekte is dat iedereen je zomaar kan opbellen, mailen of SMS sturen. Er bestaan programma's om dit te blokkeren (zoek het eens op), dan kunnen enkel de personen die jou voor belangrijk zijn je opbellen en..

 • Willy Van Craen

  Ik zet mijn gsm op als ik zelf wil bellen of een afspraak heb. Niet dat ding gaat bepalen wat ik moet doen.Voor mij is het een toestel om te gebruiken indien nodig, meer niet.