Thalysverbinding Oostende-Parijs verdwijnt vanaf 1 april

BELGA
Vanaf 1 april verdwijnt de Thalysverbinding tussen Oostende en Parijs. Dat heeft het kernkabinet beslist en wordt maandag bekrachtigd door de ministerraad, zo wordt bevestigd in regeringskringen. Voor een beslissing over de "Waalse Thalys" is het wachten tot maandag.

De "Vlaamse Thalys", ook wel de spookthalys genoemd, rijdt dagelijks vanuit Oostende via Brugge en Gent naar Brussel, om van daaruit door te sporen richting Parijs. De lijn is al langer het voorwerp van kritiek, omdat er voor Brussel nauwelijks passagiers opstappen. Vorige week nog stelde NMBS-topman Jo Cornu in de Kamer dat de verbinding economisch niet te verantwoorden is en dat hij de trein dan ook graag afgeschaft zou zien.

De regeringstop besliste via een aanpassing van de beheersovereenkomst met de NMBS de lijn vanaf 1 april, na 15 jaar, af te schaffen. De Thalys doet het traject 's morgens en 's avonds aan. Tijdens het weekend ligt de frequentie dubbel zo hoog.

Over de "Waalse Thalys" is het wachten tot maandag voor een beslissing. Die trein vertrekt 's morgens vanuit Luik en doet op weg naar de Franse hoofdstad Namen, Charleroi en Bergen aan. 's Avonds is een verbinding terug, ook tijdens het weekend. De Vlaamse en Waalse Thalys boeken naar verluidt samen jaarlijks een verlies van 7 miljoen euro. De afschaffing van de Waalse Thalys ligt wat gecompliceerder, omdat de tijdswinst richting Parijs tastbaarder is, waardoor de gebruikersaantallen iets hoger liggen.

Overigens zal het treinverkeer vanaf april op de "Waalse as" enkele maanden onmogelijk zijn als gevolg van veiligheidswerkzaamheden.