Thalys komt aan op nieuw spoor in Antwerpen-Centraal

In het treinstation Antwerpen-Centraal worden vier nieuwe sporen op het niveau -1 in gebruik genomen. Het station telt daarmee nu 14 sporen, verdeeld over drie niveaus. Op het laagste zal de hogesnelheidstrein Thalys in Antwerpen-Centraal aankomen, melden hebben Infrabel en Thalys International.

Nieuwe sporen
De vier nieuwe sporen in Antwerpen-Centraal vormen het sluitstuk van de Antwerpse noord-zuidverbinding en moeten voor een uitbreiding van de capaciteit en een verbeterde doorstroming en spreiding van het binnenlandse treinverkeer zorgen. Bovendien is Antwerpen-Centraal ook een belangrijke schakel in de internationale verbindingen naar Nederland. Daarvoor is een 3,8 kilometer lange tunnel gebouwd die Antwerpen volledig doorkruist

Via tunnel
"Sinds 26 maart rijden de internationale treinen al door die tunnel naar het noorden van Antwerpen", zegt Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Infrabel. "Vanaf 9 december zal ook de Thalys in Antwerpen-Centraal aankomen en via die tunnel naar Nederland kunnen sporen. De Antwerpse noord-zuidverbinding vormt zo de centrale schakel in de noordelijke tak van het hogesnelheidsnet."

Verdubbeling spoorwegactiviteit
Bij Thalys International is men opgetogen over de nieuwe stopplaats. "Nu moeten onze reizigers niet langer afstappen in Antwerpen-Berchem en een pendeldienst nemen naar Antwerpen-Centraal", zegt CEO Michel Dancoigne. "De tunnel onder Antwerpen maakt ook een verdubbeling van de spoorwegcapaciteit tussen Antwerpen-Noord en Nederland mogelijk. Voor onze reiziger betekent dat een tijdwinst van 15 tot 25 minuten. Het traject Parijs-Antwerpen wordt er zo een van 2 uur en 7 minuten, en dat 6 maal per daag, van maandag tot vrijdag."

Tien Thalysverbindingen
Vanaf 30 maart 2008 zou dat 7 maal per dag worden, en Thalys voorziet zelfs 10 verbindingen per dag van zodra de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en de luchthaven Schiphol geopend is.

Capaciteitsverhoging Tielen
Infrabel meldt ook dat er in het station van Tielen sinds 2 december een tweede spoorlijn en perron liggen, wat een capaciteitsverhoging betekent voor de lijn Turnhout-Herentals en een rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen en Turnhout mogelijk maakt.

Nieuwe stopplaatsen
Bovendien neemt het twee nieuwe stopplaatsen in dienst, Diesdelle op de spoorlijn Halle-Vilvoorde en Hergenrath op de spoorlijn Luik-Aken. Diesdelle is een van de eerste concrete verwezenlijkingen van het GEN-netwerk terwijl Hergenrath, op minder dan 1 kilometer van de Duitse grens, een belangrijke halte is voor mensen die dagelijks vanuit de omgeving naar Duitsland reizen. Tot nu toe moesten die eerst tot in Welkenraedt geraken om daar de trein naar Aken te nemen. (belga/vsv)